Semmeldagen är här, då du självklart ska kunna njuta av ”originalformen” om du vill, men det ena utesluter inte det andra. Sockerfria semlor med protein ger dig njutning och byggstenar i ett.
Du som inte kan få nog av bakverk är semlor med protein ett måste! Goda för alla, men speciellt med omtanke om dig som tränar och vill äta en semla som mellanmål innan eller efter ett pass? Eller som är diabetiker, glutenintollerant eller av andra skäl vill dra ner på det raffinerade sockret. För smarrigt fika som samtidigt ger en skön magkänsla och krut till dina muskler – prova Martina ”Skippa Sockret” Norlings recept!
Semlor med protein och sagolik smak
Ingredienser semlor:
- 4 dl havregryn (som du sedan mixar till mjöl)
- 2 dl vaniljkvarg utan tillsatt socker
- 2 st ägg
- 2 msk sötströ
- 2 tsk bakpulver
- en nypa salt
- kardemumma efter smak
Ingredienser fyllning:
- 5 st urkärnade dadlar
- 1 st proteinbar white chocolate almond från Barebells
- kardemumma efter smak
Ingredienser ”topping”:
- Valfri grädde
- kardemumma (valfritt)
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Mixa nu havregrynet till ett havremjöl i en matberedare eller liknande.
- Tillsätt nu resterande ingredienser och blanda ihop med en slickepott, sked eller liknande tills allt går ihop.
- Klicka ut 10 st mindre eller 5-7 större semlor på en plåt med bakplåtspapper. Baka av i ugnen 8-12 minuter beroende på ugn och storlek. Ha lite koll och ta ut när de börjar få fin färg, hellre att de är lite kladdiga än torra! Låt svalna.
- Gör nu fyllningen eller ”mandelmassan”. Kärna ur dadlarna och mixa i en matberedare. Riv proteinbaren med ett rivjärn och mixa även denna tillsammans med dadlarna tills du får en kladdig massa.
- Skär nu av ett lock på dina semlor. Gröp sedan ur ett litet hål i bottendelen av semlan och fyll upp med din ”mandelmassa”.
- Vispa nu valfri grädde och spritsa på bottendelen av semlan, sätt på locket och pudra med sukrin melis eller liknande.
- Ät och njuuuuut!
Recept och foto: Martina ”Skippa Sockret” Norling.