Sanny Dahlbeck

Sanny Dahlbeck

– Guldkalven inom svensk thaiboxning

Blott 21 år gammal har Sanny Dahlbeck redan gjort sig ett namn på den internationella Muay Thai-scenen. Från att ha varit ett löfte inom sporten har Dahlbeck nu bevisat att han kan mäta sig med några av de bästa i världen, och i höst fortsätter resan på Glory-galan i Rom.


 

Vi bodde i Spanien när jag var 13-14, men jag kunde ingen spanska. Den enda som kunde engelska var en tjej som höll på med kickboxning och jag följde med henne på en träning, sen dess är jag fast, säger Dahlbeck till Sport & Hälsa.

Efter att familjen flyttat hem till Sverige började Sanny tränas av Peter Lööf på Slagskeppet Muay Thai i Stockholm – och framgångarna följde omgående för den talangfulle tonåringen.

Med segrar i Nordiska Mästerskapen, VM och SM gjorde han sig ett namn i Skandinavien – och kulmen nåddes under 2011 då Sanny efter ett par spektakulära matcher tog hem den prestigefulla titeln på Rumble Of The Kings-galan på Hovet i Stockholm.


Men trots dominansen på hemmaplan och alla segrar är det en ödmjuk stjärna som tar sig an framtiden.

– Jag lärde mig att inte låta framgångarna stiga mig åt huvudet efter att jag förlorade mot Genc Uka i Solnahallen 2009. Det var min första förlust och jag var kanske inte helt fokuserad innan matchen. Man trodde man var lite odödlig och då åker man lätt på dumma smällar.

Vad skulle du säga till någon som har lust att testa på thaiboxning för första gången?
Jag brukar säga till unga killar och tjejer att ta med sina föräldrar så att de kan se vad det handlar om. Det är en sport för alla åldrar. Bara du kan röra på dig ordentligt får du en grym helkroppsträning, plus att man har kul. Du behöver inte gå match eller satsa på en karriär, det är kanske tre procent av alla aktiva utövare som går matcher, resten gör det för den fysiska träningen.

Under 2012 deltog Sanny i Glory World Series, världens mest prestigefulla thaiboxningsturnering med några av sportens största namn i startfältet. Där segrade 21-åringen återigen på hemmaplan genom att slå rutinerade sydafrikanen Warren Stevelmans. Nu finns bara åtta deltagare kvar i turneringen som härnäst går av stapeln i Rom den 3:e November. Prissumman till slutsegraren ligger på 300.000 dollar.

– Jag måste vara realist. Jag kommer möta några av de bästa i världen och kan inte förvänta mig mer än att göra mitt bästa och få en ordentlig portion erfarenhet. Jag kommer möta killar som varit på toppen i åratal och det måste man ha respekt för.
Men jag hoppas självklart att jag kommer göra bra ifrån mig. Jag vill inte göra bort mig. Sen vill jag hjälpa till att fila bort det dåliga rykte som sporten har hos många.
Det här är en traditionell idrott med tusenåriga traditioner och vi håller på med det för att vi älskar thaiboxning…


Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.