Salted Caramel Macarones – mandelkakor med smörkräm och saltkola

salted caramel macarones
5 från 1 röst
Gå till recept Skriv ut receptet

Det absolut vackraste och godaste är ofta det som är helt naturligt, håller du med? Det som inte är så tillrättalagt och välputsat, vilket bland är det charmigaste. När ”alla bullar inte blir lika stora” och när det du bakar har smak av de ursprungliga råvarorna.

Här bjuder vi på naturella mandelkakor utan smak- eller färgförstärkelse. I smörkrämen hittar du däremot en himmelskt god salt kolasås.

salted caramel macarones

Salted Caramel Macarones

  • 120 g äggvita, uppdelat i två skålar
  • 35 g strösocker
  • 150 g strösocker till sockerlag
  • 50 g vatten
  • 150 g mandelmjöl
  • 150 g florsocker

Fyllning

  • 150 g rumstemperarat smör
  • 2 1/2 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 st äggula
  • 1/2-1 dl kolasås
    Kolasåsen är gjord på lika delar grädde, ljus sirap och socker samt en nypa salt.

salted caramel macarones

Gör så här: 

  1. Mixa mandelmjöl och florsocker till ett fint pulver, på så vis slipper du att sikta det. Ställ åt sidan så länge.
  2. Blanda vatten och 150 gram strösocker i en kastrull. Koka upp till 118 grader.
  3. Under tiden; vispa 60 gram äggvita till mjukt skum i köksmaskin med ballongvisp. Tillsätt 35 gram strösocker under vispning. När sockerlagen nått rätt temperatur, häll den i marängen med vispen igång på mellanhastighet. Häll ganska snabbt eftersom sockret gärna stelnar. Höj hastigheten och vispa marängen tills den är nere i rumstemperatur och är glansig. Det kan ta 15-20 minuter. Marängen ska vara seg och tjock i konsistensen.
  4. Rör ner den andra äggvitan i mandelmjölet. Vänd ner marängen i mandelblandningen. Vänd till en jämn smet. Rör inte för mycket! Den ska flyta ut så att ytan blir slät men fortfarande hålla formen.
  5. Trä en spritspåse över en kanna eller liknande och fyll påsen med marängsmeten. Spritsa jämna klickar smet på bakplåtspapper. Låt macaronsen stå och torka i 30-60 minuter. De ska vara lite torra på ytan innan de gräddas.
  6. Sätt ugnen på 150 grader under tiden och grädda sen macaronsen 13-14 minuter. De ska inte få färg i ugnen, då gräddas de för hårt.
  7. Nu är det dags för smörkrämen. Blanda ihop florsocker och vaniljsockret och vispa det poröst med smöret. Tillsätt äggulan och fortsätt vispa lite till. Smaksätt med kolasås. Spritsa smörkräm på macaronsen och sätt ihop dem.

 

fridaskok

 

Recept och bilder: Fridas Kök

salted caramel macarones
Skriv ut Pin
5 från 1 röst

Salted caramel Macarones - naturella mandelkakor med smörkräm

Måltid Efterrätt
Tag macaron, macarones

Ingredienser

  • 120 g äggvita
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 dl vatten
  • 150 g mandelmjöl
  • 5 dl florsocker
  • 150 g smör
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 st äggula
  • 0,5 dl grädde kolasås
  • 0,5 dl ljus sirap kolasås
  • 0,5 dl strösocker kolasås
  • 1 nypa salt kolasås

Instruktioner

  • Mixa mandelmjöl och florsocker till ett fint pulver, på så vis slipper du att sikta det. Ställ åt sidan så länge.
  • Blanda vatten och 150 gram strösocker i en kastrull. Koka upp till 118 grader.
  • Under tiden; vispa 60 gram äggvita till mjukt skum i köksmaskin med ballongvisp. Tillsätt 35 gram strösocker under vispning. När sockerlagen nått rätt temperatur, häll den i marängen med vispen igång på mellanhastighet. Häll ganska snabbt eftersom sockret gärna stelnar. Höj hastigheten och vispa marängen tills den är nere i rumstemperatur och är glansig. Det kan ta 15-20 minuter. Marängen ska vara seg och tjock i konsistensen.
  • Rör ner den andra äggvitan i mandelmjölet. Vänd ner marängen i mandelblandningen. Vänd till en jämn smet. Rör inte för mycket! Den ska flyta ut så att ytan blir slät men fortfarande hålla formen.
  • Trä en spritspåse över en kanna eller liknande och fyll påsen med marängsmeten. Spritsa jämna klickar smet på bakplåtspapper. Låt macaronsen stå och torka i 30-60 minuter. De ska vara lite torra på ytan innan de gräddas.
  • Sätt ugnen på 150 grader under tiden och grädda sen macaronsen 13-14 minuter. De ska inte få färg i ugnen, då gräddas de för hårt.
  • Nu är det dags för smörkrämen. Blanda ihop florsocker och vaniljsockret och vispa det poröst med smöret. Tillsätt äggulan och fortsätt vispa lite till. Smaksätt med kolasås. Spritsa smörkräm på macaronsen och sätt ihop dem.
Inga kommentarer
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Receptbetyg





Innan du spelar på casino utan svensk licens är det viktigt att du har full koll på vad som gäller och vilka casinon som är bäst.