Vill du ha ett gott, glutenfritt bröd som är saftigt och enkelt att göra? Det här brödet är lite som ett Kinderägg, ger dig ”allt i ett”. Massor av nyttigheter, superenkelt att göra och väldigt gott.
Glutefritt bröd behöver varken vara torrt eller smaklöst, vilket du kommer förstå om du provar receptet med svarta bönor från Angelas heaven. Hemligheten bakom är bönorna som både ger lite av den mörka färgen, men också bidrar med smak, extra porten, saftighet och gör att det håller sig färskt länge.
”Det här är mitt favoritrecept av alla bröd jag bakat” säger Angela, kreatören bakom både receptet, bakverket och bilderna. ”Det är så lätt att blanda ihop alla ingredienser och lägga in två format i ugnen. Sen är det bara att skiva upp och lägga i frysen. Vill du utesluta nötterna går det bra att ersätta dom med valfria fröer.”
Saftigt, glutenfritt bröd med svarta bönor
Ingredienser:
- 1 förpackning kokta svarta bönor (à 380 g)
- 1 dl linfrön
- 1 dl sesamfrön
- 1 msk fiberhusk
- 2 dl kokande vatten
- 1/2 dl flytande honung
- 3 dl havremjöl (på ren havre för glutenfritt) + extra att strö över brödet
- 2 tsk bikarbonat
- 1 1/2 tsk salt
- 1 1/2 dl yoghurt (3%)
- 2 dl nötter t ex hassel- och valnötter
- 1 dl strimlade torkade aprikoser
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200°C.
- Häll av, skölj och låt bönorna rinna av. Mixa dem slätt med en stavmixer.
- Blanda linfrön, sesamfrön och fiberhusk. Häll över det kokande vattnet och vispa snabbt ihop. Rör ner honungen och låt stå ca 10 minuter.
- Blanda havremjöl, bikarbonat och salt i en annan bunke. Tillsätt fröblandningen, de mixade bönorna och yoghurten och rör till en jämn smet. Blanda ner nötter och aprikoser.
- Häll smeten i en bakpappersklädd brödform, ca 2 liter. Strö över lite havremjöl.
- Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Täck ev mot slutet med folie. Låt vila i formen ca 30 minuter innan brödet stjälps upp.
- Låt brödet svalna i formen och skiva sedan upp det i lagom stora skivor och lägg det i frysen på en gång. Sen har du gott bröd som är helt färskt varje gång du tar upp en skiva och tinar.
Glutenfritt bröd med svarta bönor
Ingredienser
- 1 förpackning svarta bönor (à 380 g)
- 1 dl linfrö
- 1 dl sesamfrön
- 1 msk fiberhusk
- 2 dl kokande vatten
- 0,5 dl flytande honung
- 3 dl havremjöl
- 2 tsk bikarbonat
- 1,5 tsk salt
- 1,5 dl yoghurt (3%)
- 2 dl nötter t ex hassel- och valnötter
- 1 dl aprikoser strimlade, torkade
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200°C.
- Häll av, skölj och låt bönorna rinna av. Mixa dem slätt med en stavmixer.
- Blanda linfrön, sesamfrön och fiberhusk. Häll över det kokande vattnet och vispa snabbt ihop. Rör ner honungen och låt stå ca 10 minuter.
- Blanda havremjöl, bikarbonat och salt i en annan bunke. Tillsätt fröblandningen, de mixade bönorna och yoghurten och rör till en jämn smet. Blanda ner nötter och aprikoser.
- Häll smeten i en bakpappersklädd brödform, ca 2 liter. Strö över lite havremjöl.
- Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Täck ev mot slutet med folie. Låt vila i formen ca 30 minuter innan brödet stjälps upp.
- Låt brödet svalna i formen och skiva sedan upp det i lagom stora skivor och lägg det i frysen på en gång. Sen har du gott bröd som är helt färskt varje gång du tar upp en skiva och tinar.
Angela Johansson är en hälsoinspiratör inom mat, mental och fysisk hälsa.Hon skriver på sin egen blogg angelasheaven.com och föreläser om hur man kan ta hand om sig själv med nyttiga recept, tankens kraft och Attraktionslagen.
“Jag är en självlärd hälsoinspiratör som verkligen älskar att lära mig mer om allt som har med hälsa att göra. Både när det gäller insidan och utsidan. Jag lagar mycket mat och framför allt nyttigt godis och kakor som jag kan unna mig varje dag. Det är så trevligt att veta att det jag äter både är gott och hälsosamt för mig.”
Hitta fler recept än för glutenfritt bröd, plus andra hälsotips, här hos Angelas heaven!