Saftig glutenfri saffranskaka med fikon – recept

glutenfri saffranskaka

Dags att bjuda på julfika? Baka en saftig glutenfri saffranskaka med fikon, enligt recept från Lina Wallentinsons bok ”Baka med bönor”. Vi lovar att provsmakarna inte kan gissa den hemliga ingrediensen – vita bönor.

Låt en glutenfri saffranskaka förgylla tillvaron enligt Lina Wallentinson´s succérecept. Kostekonomen och journalisten med lång erfarenhet som matskribent, idag redaktör för tidningen Buffé. ”Baka med bönor” är hennes tredje bok, utöver ”Groddar, skott och mikrogrönt”, och ”Baka med grönsaker”.

Foto: Lennart Weibull

”Baka med bönor” innehåller mängder av recept, både med och utan gluten. Boken lär dig allt du behöver veta om bönor, ärter och linser och hur de bäst kan användas i bakning. Det finns även ett kapitel om hälsa och hur du genom att baka med bönor förbättrar din kosthållning.

glutenfri saffranskaka

Därför ska du baka med bönor

Några av fördelarna med bönor är att de innehåller bra fibrer och ger ett jämnare blodsocker. Dessutom är bönor billiga och finns i vilken mataffär som helst. Enligt
Lina Wallentinson ersätter bönor, ärter och linser en del av mjölet, andra gånger en del av vätskan, fettet eller äggen. Bakverken blir i alla fall extra saftiga, småkakorna gott knapriga, bars får krisp och brownien blir härligt chokladtryfflig.

Ett litet tips bara – servera först och berätta sedan – det kan finnas skeptiker!

glutenfri saffranskaka

Saftig, glutenfri saffranskaka med fikon

Ingredienser, ca 12 bitar:

  • 1 förp kokta vita bönor eller kikärter (380 g, avrunnen vikt ca 230 g)
  • 50 g smör
  • 200 g kall kokt potatis
  • 1 1⁄2 dl mandelmjöl (65 g)
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm vaniljpulver
  • 2 rivna bittermandlar
  • ​3 ägg
  • 2 dl råsocker
  • 1 paket saffran (1⁄2 g)
  • 3 färska fikon

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Häll av, skölj och låt bönorna rinna av.
3. Smält smöret, låt det svalna något. Riv potatisen fint.
4. Mixa bönorna släta tillsammans med smöret.
5 Blanda mandelmjölet med bakpulver, vaniljpulver och riven bittermandel.
6. Vispa ägg, socker och saffran fluffigt.
7. Häll mjölblandningen, bönsmöret och potatisen i äggvispet. Rör till en jämn smet.
8. Häll smeten i en form med löstagbar botten, cirka 24 cm i diameter.
9. Skär fikonen i fyra klyftor, tryck ner dem lätt i smeten.
10. Grädda i mitten av ugnen i 30–35 minuter, eller tills kakan stannat i mitten. Låt svalna.
11. Servera gärna med vispad grädde eller crème fraiche.

glutenfri saffranskaka

Text: Klara Hedberg, Bonnier Fakta

Gillar du glutenfri saffranskaka rekommenderar vi även:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.