Onsdag den 4e april är det Morotens Dag, värd att fira med – en saftig morotskaka! Här hittar du ett recept som både passar dig som inte tål gluten eller som är diabetiker, tack vare att den smakar lika gott utan vitt socker. Söt blir den ändå av morötterna och alternativa sötningsmedel. Ett tips är också att bryta av med syrliga hallon, kokos eller valnötter.
Saftig glutenfri morotskaka
Ingredienser, kakan:
- 2 dl rapsolja
- 3 dl kokossocker (alt. socker eller annan sötning)
- 4 dl rivna morötter
- 3 ägg
- 3,5 dl mandelmjöl (alt. annan mjölsort)
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk bikarbonat
- 1/2 tsk salt
- 1 1/2 tsk kanel
Ingredienser, topping:
- 200 g philadelphiaost
- 150 g smör
- ca 2 1/2 dl Sukrin
- 2 tsk vaniljsocker
- saft och skal av en halv citron
Gör så här:
- Riv morötterna.
- Vispa socker och rapsoljan porröst. Tillsätt äggen och vispa ännu mer.
- Blanda de torra ingredienserna och rör i smeten. Tillsätt även morötterna.
- Häll smeten i en smord ugnsform och in i nedre delen av ugnen på 225° i ca 30 min.
- Riv citronen och vispa alla ingredienser till toppingen till en tjock, slät kräm. Ställ in i kylen och bred över kakan när den svalnat.
- Garnera gärna med valnötter, citronbitar, jordgubbar/hallon, vindruvor, kokosflingor eller vad du tycker om.
Grattis på morotsdagen!
Vill du lära dig baka dessa och liknande hälsoboostande läckerheter? Välkommen på vår rawfood-kurs 12/4. Läs mer om kursen här.
Text och foto: Anna Lissjanis
Gjorde denna kaka enligt receptet och gräddade den på 225 grader, efter 25 min var hela kakan bränd på ytan. Så kan tyvärr inte säga något om hur den smakade. Hade sett fram emot att få prova en glutenfri morotskaka men allt bortkastat. Tråkigt.