Saftig glutenfri morotskaka – recept till Morotens dag

morotskaka

Onsdag den 4e april är det Morotens Dag, värd att fira med – en saftig morotskaka! Här hittar du ett recept som både passar dig som inte tål gluten eller som är diabetiker, tack vare att den smakar lika gott utan vitt socker. Söt blir den ändå av morötterna och alternativa sötningsmedel. Ett tips är också att bryta av med syrliga hallon, kokos eller valnötter.

morotskaka2016-1024x728 - morotskaka

Saftig glutenfri morotskaka

Ingredienser, kakan:

  • 2 dl rapsolja
  • 3 dl kokossocker (alt. socker eller annan sötning)
  • 4 dl rivna morötter
  • 3 ägg
  • 3,5 dl mandelmjöl (alt. annan mjölsort)
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 tsk kanel

Ingredienser, topping:

  • 200 g philadelphiaost
  • 150 g smör
  • ca 2 1/2 dl Sukrin
  • 2 tsk vaniljsocker
  • saft och skal av en halv citron

Gör så här:

  1. Riv morötterna.
  2. Vispa socker och rapsoljan porröst. Tillsätt äggen och vispa ännu mer.
  3. Blanda de torra ingredienserna och rör i smeten. Tillsätt även morötterna.
  4. Häll smeten i en smord ugnsform och in i nedre delen av ugnen på 225° i ca 30 min.
  5. Riv citronen och vispa alla ingredienser till toppingen till en tjock, slät kräm. Ställ in i kylen och bred över kakan när den svalnat.
  6. Garnera gärna med valnötter, citronbitar, jordgubbar/hallon, vindruvor, kokosflingor eller vad du tycker om.

morotskaka_bit-1024x753 - morotskaka

Grattis på morotsdagen!

Vill du lära dig baka dessa och liknande hälsoboostande läckerheter? Välkommen på vår rawfood-kurs 12/4. Läs mer om kursen här.

 

Text och foto: Anna Lissjanis

morotskaka
Skriv ut Pin
Inga betyg än

Saftig glutenfri morotskaka – recept till Morotskakans dag

Måltid Efterrätt
Tag glutenfri morotskaka, morotskaka, recept morotskaka, sockerfri morotskaka
Specialkost Glutenfritt, Vegetariskt
KCAL/Portion 399-399
Anna Jonasson

Chefredaktör, SportHälsa

annajonasson.sporthalsa.se är en av Sveriges äldsta och mest inflytelserika bloggar inom träning och hälsa, med 14 år på nacken. Här får du ta del av träningspass, recept och Anna Jonassons vardag som 4-barnsmamma och chefredaktör på webbtidningen SportHälsa. Alltid med rörelseglädje och hälsa i fokus, utan pekpinnar.

1 Comment
  1. Gjorde denna kaka enligt receptet och gräddade den på 225 grader, efter 25 min var hela kakan bränd på ytan. Så kan tyvärr inte säga något om hur den smakade. Hade sett fram emot att få prova en glutenfri morotskaka men allt bortkastat. Tråkigt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Receptbetyg





Innan du spelar på casino utan svensk licens är det viktigt att du har full koll på vad som gäller och vilka casinon som är bäst.