Njut och värm dig i vinterkylan med veckans Meat Free Monday-middag – Derins saffranssoppa! Med julens smakrika krydda och ingredienser som både passar veganer och dig som är ute efter något gott. Ett recept där du inte behöver vara så petig med mått eller vad du stoppar i och perfekt att göra en stor sats av till matlådor inför hektiska dagar.
Saffranssoppa
Ingredienser:
– 6 potatisar, fast sort
– 1 butternut pumpa
– 2 rödlökar
– 250 g champinjoner
– 3 stjälkar grönkål
– 1 litet huvud savoykål
– 100 g haricots verts
– 3 klyftor vitlök
– 3 dl vitt vin
– 2,5 dl havrebaserad matlagningsgrädde
– 2 pkt saffran
– 1 tsk socker
– 4 msk ketchup
– 3 tärningar grönsaksbuljong
– salt
– svartpeppar
– paprikakrydda
– chilikrydda
– olja
– vatten
Gör så här:
1. Börja med att skala potatis och butternut pumpa. Skär upp bitar.
2. Hetta upp olja i en stor kastrull och börja fräsa grönsakerna. Hacka upp grönkålen och strimla savoykålen. Tillsätt i kastrullen.
3. Klyfta upp champinjonerna. Hacka upp lök. Dela haricots verts i cirka 2 cm långa bitar.
4. Låt grönsakerna fräsa på medelhög värme en stund. Det är fint om champinjonerna och potatisen får lite färg.
5. Blanda saffran och socker i en mortel och stöt dem. På detta vis kommer saffranssmaken fram mer i soppan.
6. Blanda ner alla kryddor och pressad vitlök i kastrullen. Tillsätt lite mer olja och blanda väl under upphettning.
7. Nu tillsätter vi vätskan. Börja med vinet och låt det koka upp. Tillsätt växtbaserad matlagningsgrädde och till sist vattnet. Mängden vatten beror helt på hur du vill ha din soppa. Täck i alla fall alla grönsaker väl med vätskan.
8. Låt puttra på medelhög värme tills potatisen är genomkokt.
9. Smaka av soppan och krydda mer om det behövs.
10. Servera gäran med aioli och färsk persilja.
Smaklig måltid!
Recept och foton: Derin Ivgen, AD och bloggare här på SportHälsa.