Så undviker du semesterångesten! 8 tips för en stressfri semester

Så undviker du semesterångesten! 8 tips för en stressfri semester

Somrigt, soligt och alldeles underbart. Eller kanske ett totalt fiasko med krossade drömmar och ösregn? Så här kan du tänka i förväg för att den korta tiden ett par gånger om året ska bli så lyckad som möjligt.

Det är semestertider och många har gått och väntat på denna tid väldigt länge. Det är ju då allt lugnar ner sig och du ska finna inre frid och bara få vara, ladda dina batterier. Du kanske till och med har planer för semestern, kanske redan tänk i förväg hur bra den kommer att bli? Då tycker du kanske att det inte gör så mycket om du jobbar stenhårt in i det sista? Du måste ju fixa innan vikarien, eller städa undan så det är snyggt på skrivbordet när du kommer tillbaka.

 

Men egentligen skulle vi behöva göra precis tvärt om! Det finns faktiskt forskning som visar att om man gasar på för fulla varv ända in tills man ska gå på semesterledigheten tenderar stressen att öka under den första semesterveckan, följande 2 veckor har man varvat ner och sista semesterveckan början stressen krypa på igen eftersom det är snart dags att komma tillbaka till arbete. 

 

För att du nu inte ska gripas av panik och kunna slappna av inför och på din semester har vi här 8 tips till dig för att du ska kunna få en helt stressfri semester. 

 

Ha nu en skön, härlig och underbar semester! /Redaktionen


Här kommer tipsen!

 

1.  Varva ner lite INNAN semestern. Gå inte upp i varv, det tar upp till en vecka att varva ner. Så varva ner bit för bit istället för att kötta in i kaklet.

2.  Ta en längre sammanhängande ledighet om det går. Då är chansen större att du kommer ner i varv ordentligt.

3.  Tro inte att semestern ska fixa allt. Livet är ingen quick fix. Försök göra din vardag så bra som möjligt så du kan njuta varje dag.

4.  Prata igenom med din partner, barn eller tänk igenom själv vilka förväntningar du/ni har på semestern. Det är viktigare än du tror! Kanske rent utav skriva upp på en lista. Vad är absoluta topp 3? Eller känslan av att bara få vara?

5.  Proppa inte semestern full med upplevelser – det kan också skapa stress.

6.  Har du barn? Tro inte att barnen måste ha en sommar där det händer något precis hela tiden. Det är bra att ha lite tråkigt ibland. Lämna rum för kreativiteten!

7.  Om du har barn – lämna bort barnen några dagar. Det är bra för dig och bra för dem.

 8.  Rör på dig. 30 minuters promenad varje dag har god effekt på psykiskt mående.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras