Så påverkar stress dina ekonomiska beslut

Aldrig har vi varit så stressade som vi är idag. Vår livsstil skapar ett ökat hot mot vår hälsa och stress är ofta en början på allvarligare hälsoproblem och sjukdomstillstånd. Vi tar också ogenomtänkta beslut som påverkar både kropp, relationer och ekonomi.

Stressreaktionen i kroppen är en överlevnadsmekanism. Den frisätter adrenalin som gör oss snabbare och starkare vid livshotande fara. Blodet rusar till våra muskler och gör att vi kan agera oerhört snabbt för att ”fly eller kämpa”. Denna reaktion är nödvändig för oss och utan den hade människan inte klarat sig särskilt länge i naturen. Problemet är att vi inte längre tar oss tid för återhämtning medan vi fortsätter att belasta hjärnan med våra tankar.

Den dolda stressen i vår hjärna

Stress handlar inte bara om att ha en fulltecknad kalender eller att ha bråttom mellan punkt A och punkt B. Stress är också oro, ältande och ilska. Våra tankar kan skapa en likadan stressreaktion i hjärnan som om vi hade varit jagade eller blivit tvungna att kämpa för livet. Oro för framtiden och ältande över dåtid är exempel på tankar som skapar stress. Vi kan även bli ängsliga och oroliga över familjesituationen, relationer, arbete och kollegor och inte sällan handlar det om prestation kopplat till sig själv.

När mycket snurrar i huvudet är vi också benägna att ta sämre beslut gällande livssituation och ekonomi.

Sämre ekonomiska beslut skapar stress

Den privata ekonomin är ofta ett stort orosmoln som skapar stress. Dålig planering, impulsköp och ogenomtänkta beslut är vanliga beteenden när vi är trötta och pressade och känner att tiden är knapp. Många tänker att de måste jobba mer för att ha råd med sina utgifter, och ett tips här är att skaffa en bra koll på dem för att slippa oroa sig i onödan.

En enkel insats du kan göra för din ekonomi är att ta hjälp av företag som till exempel Zmarta som jämför dina försäkringar och elavtal. För att minska den mentala påfrestningen kring din ekonomi ytterligare kan du samla dina befintliga lån för att få ner räntan och månadskostnaderna. Då kan du känna dig trygg i att dina lån har en bra avbetalningsplan.

Bara genom att försäkra dig om att du inte betalar mer än du borde så kan axlarna få sjunka ner något och ge en lättnad över ekonomin. Många bäckar små kommer tillsammans minska den mentala påfrestningen.

Fysiska tecken på stress

Går du med ett ständigt stresspåslag så kommer också kroppen fungera sämre över tid. Blodet som ska vara kring dina organ befinner sig nu i musklerna istället och skapar en del fysiska besvär som:

  • Ömma och stela muskler till följd av en sämre blodcirkulation. Blodet rör sig för lite för att hämta nytt syre och ny näring till dina muskler. Du kan förvänta dig ett sämre träningsresultat och att återhämtningen mellan träningspassen tar längre tid.
  • Diarré eller förstoppning, gaser, uppsvälldhet och smärta i magen. Mage och tarmsystem fungerar sämre eftersom du inte ska äta när du slåss för livet.
  • Sämre näringsupptag och näringsbrister som i sin tur kan skapa stora hälsoproblem.
  • Torr hud, eksem, acne och kliande utslag eftersom huden nu får mindre näring via blodet.

Hitta din återhämtning och bli stresståligare

Genom att skapa små tillfällen för återhämtning ger du din kropp en chans att reparera sig själv från stressens påfrestningar. Här är några exempel som kan hjälpa dig:

  • Öka ditt oxytocin! Oxytocin är ett hormon som sänker adrenalin och skapar lyckokänslor. Det är väldigt effektivt för att sänka blodtrycket och öka välmåendet. Du frisätter hormonet genom varma bad, dans, meditation, mindfulness, att kela med varmblodiga djur, lyssna på lugn musik och sova med tyngdtäcke.
  • Locka fram dina endorfiner! Träning och rörelse ger oss detta fantastiska hormon som sänker vårt kortisol. Spikmatta innan läggdags är ett bra knep om du inte har möjlighet till träning just nu.
  • Hitta små stunder för återhämtning. Det behöver inte handla om många minuter, men syftet är att du hittar en syssla där dina hjärna får vila utan oro. Läs en bok, ta en skogspromenad, prata med en vän eller skratta åt ett roligt Youtube-klipp. Du vet var din hjärna får mest ro – ta vara på de tillfällena!
  • Ta tre djupa andetag. Den har du kanske hört förr och det är för att det funkar. Andningen pratar med våra nervsystem och djupa, långsamma andetag genom näsan talar om för hjärnan att nu är vi utom fara och det är dags för vila.

Kortvarig stress är alltså inget farligt utan en helt nödvändig funktion för överlevnad. Långvarig stress och framför allt brist på återhämtning är det som skadar oss. Du kanske inte är i positionen att förändra ditt liv och minska din stress just nu, och då kan du istället fokusera på din återhämtning för att klara av den belastning som livet ger dig.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.