Svenskarna gillar att frossa i ägg – inte minst under påsken. Hela 4 000 ton ägg serveras under påskhelgen, men även om den siffran låter mycket är det bara en tredjedel av allt godis som slinker ner.
I Sverige äter vi cirka 222 ägg per person och år. En siffra som gör att vi hamnar på en femte plats bland de länder som äter mest ägg i Europa. På förstaplats kommer danskarna med 245 ägg per person.
– Äggkonsumtionen i Sverige har ökat de senaste tio åren, vilket är en följd av att hälsomedvetenheten har ökat. Ägget innehåller i stort sett alla näringsämnen man behöver, det enda som saknas är kolhydrater och C-vitamin, säger Astrid Lovén Persson, verksamhetsansvarig på Svenska Ägg.
Visst kan 4 000 ton ägg under påskveckan låta mycket, men ändå är det bara en tredjedel av det godis vi äter, som uppgår till cirka 13 400 ton. Medan konsumtionen av ägg fördubblas under påsken ökar konsumtionen av påskgodis med hela 500 procent.
– Vi har inget emot godis under påsken, det hör ju till. Men visst hade det varit bättre för hälsan om vi frossade mer i ägg än i godis. Ägg är, näst efter bröstmjölk, den mest naturliga näringskällan som finns. Det är fullproppat med nyttiga proteiner, mineraler, vitaminer och nyttiga fetter, säger Astrid Lovén Persson.
Läs även: Därför är ägg nyttigt
Text: Hanna Larsson