Så mycket ägg och godis äter vi i påsk

Så mycket ägg och godis äter vi i påsk

Svenskarna gillar att frossa i ägg – inte minst under påsken. Hela 4 000 ton ägg serveras under påskhelgen, men även om den siffran låter mycket är det bara en tredjedel av allt godis som slinker ner.

Visste du att...

...tre av fyra svenskar helst vill ha majonnäs, räkor eller något annat gott på ägget under påsken. Och det är inte bara på morgonen ägg serveras, utan under hela dagen är denna näringsbomb populär på tallriken. Några få (cirka 4 procent) vågar ge sig på att göra en äggtoddy.

...svenskarna konsumerar 4 000 ton ägg under påskveckan. Det är dubbelt så mycket ägg som vi äter en vanlig vecka.

...ägg innehåller många antioxidanter och dessutom alla livsnödvändiga aminosyror i en perfekt blandning. Det gör att kroppen kan använda allt protein i ägg.

Källa: Svenska Ägg

I Sverige äter vi cirka 222 ägg per person och år. En siffra som gör att vi hamnar på en femte plats bland de länder som äter mest ägg i Europa. På förstaplats kommer danskarna med 245 ägg per person.

 

– Äggkonsumtionen i Sverige har ökat de senaste tio åren, vilket är en följd av att hälsomedvetenheten har ökat. Ägget innehåller i stort sett alla näringsämnen man behöver, det enda som saknas är kolhydrater och C-vitamin, säger Astrid Lovén Persson, verksamhetsansvarig på Svenska Ägg.

Visst kan 4 000 ton ägg under påskveckan låta mycket, men ändå är det bara en tredjedel av det godis vi äter, som uppgår till cirka 13 400 ton. Medan konsumtionen av ägg fördubblas under påsken ökar konsumtionen av påskgodis med hela 500 procent.

– Vi har inget emot godis under påsken, det hör ju till. Men visst hade det varit bättre för hälsan om vi frossade mer i ägg än i godis. Ägg är, näst efter bröstmjölk, den mest naturliga näringskällan som finns. Det är fullproppat med nyttiga proteiner, mineraler, vitaminer och nyttiga fetter, säger Astrid Lovén Persson.

Läs även: Därför är ägg nyttigt

Text: Hanna Larsson

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.