Därför är ägg nyttigt

Därför är ägg nyttigt

Att ägg är nyttigt känner du säkert till, men har du koll på hur nyttigt det är med ägg? Här är fyra goda och nyttiga anledningar att frossa i ägg!

1. Perfekt träningsmat
För dig som tränar är ägg det ultimata livsmedlet att äta. Ägg innehåller alla de livsnödvändiga aminosyrorna i en perfekt blandning. Det gör att kroppen kan använda allt protein i ägg. Ett ägg innehåller 12,3 procent protein varav merparten finns i vitan men långt ifrån allt. Även gulan är rik på protein. Ett normalstort ägg innehåller nästan 7 gram protein vilket motsvarar ungefär en tiondel av vad en vuxen person behöver varje dag. Omkring 4 gram av proteinet finns i vitan och 2,9 gram i gulan. Livsmedelsverket rekommenderar att mellan 10 och 15 procent av den energi man äter kommer från protein. 1 gram protein innehåller lika mycket energi som 1 gram kolhydrater, 4 kcal. 

sites/default/files/easter-egg-1241960_640.jpg

2. Komplett näringsinnehåll
Förutom fullgoda proteiner och viktiga fettsyror finns merparten av alla vitaminer, mineraler och antioxidanter i ägg. Det enda som saknas i ägg är vitamin C och kolhydrater. Få andra livsmedel har ett så komplett vitamininnehåll och är så rika på spårämnen som ägg. Ett enda normalstort ägg ger mer än en tredjedel av vårt dagsbehov av selen, vitamin E och B12. Merparten av alla vitaminer och antioxidanter finns i äggulan. Ett ägg innehåller 12,3 procent protein och något mindre fett än ett glas standardmjölk.

sites/default/files/easter-eggs-1234586_640.jpg
3. Rikt på vitaminer
Inte många tänker på att ägg innehåller fler vitaminer och i högre koncentrationer än de flesta grönsaker. Dock är inte ägg och grönsaker utbytbara. En jämförelse mellan ägg och exempelvis morötter visar att det skulle krävas 32 morötter för att få i sig lika mycket selen som i ett enda ägg. På motsvarande sätt skulle det krävas 10 morötter för att matcha mängden E-vitamin i ett ägg eller 3,5 morötter för att uppväga mängden folat. Och fettlösliga vitaminer som D-vitamin saknas helt i morötter.

sites/default/files/egg-1241964_640_0.jpg

4. Bra miljöval
Ägg är dessutom klimatsmart mat och ger lägre utsläpp än mjölk och kött.

 

Läs även: 3 goda recept med ägg – perfekt till frukost


Källa: Svenska Ägg

Foto: Pixabay
Text: Hanna Larsson

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.