Så minimerar du ekonomisk stress

Livet är stressigt nog, utan att man ska behöva oroa sig för att ekonomin ska gå ihop. I den här artikeln upplyser vi dig om 8 sätt som du kan använda dig av för att minimera din ekonomiska stress.

Så minskar du din finansiella stress

  1. Undvik snabba lån. De kostar mycket pengar.
  2. Börja spara. En blygsam summa räcker.
  3. Sätt upp en budget. Och håll dig till den.
  4. Samla lån. Då sänker du dina lånekostnader.
  5. Betala fakturorna direkt. Så att du inte får förseningsavgifter.
  6. Handla inte för mycket på nätet. 
  7. Boka en tid med en skuldrådgivare.
  8. Säg upp onödiga abonnemang.

Nedan pratar vi mer om de faktorer som precis nämnts i större detalj.

1. Ta inte snabba lån

Årsräntan för ett snabbt lån ligger på cirka 35 procent, och utöver det är det dyrt att förlänga återbetalningstiden för ett snabbt lån. I värsta fall kan du hamna i en skuldfälla, med en tråkig ekonomisk sits som följd.

2. Sätt upp sparmål

Att börja spara är en effektiv och ångestdämpande metod, som passar perfekt om du har ekonomisk stress. Med appar som Opti eller Lysa kan du enkelt sätta upp sparmål, som du dessutom kan såväl justera som kontrollera när du vill.

3. Skapa en budget

Lägg ihop din inkomst inklusive exempelvis lön, CSN-bidrag och A-kassa. Samla därefter alla utgifter för att få reda på vad din disponibla inkomst ligger på, det vill säga din inkomst efter att alla räkningar och utgifter är betalda. Att ha som målsättning att lägga undan 20 % av din disponibla inkomst är inte ett orealistiskt sparmål, och ett utmärkt sätt att bygga upp en buffert.

4. Samla dyra krediter

Med ett samlingslån kan du samla små och dyra krediter till ett samlat lån, med lägre räntekostnader som följd. Ett genomsnittligt samlingslån har en årsränta på cirka 7,5 procent, vilket är betydligt lägre än de 35 procent som gäller för snabba lån. Med ett samlingslån sparar du mycket pengar varje månad, utan att du behöver göra någonting.

Notera att det alltid är en bra idé att jämföra villkoren för när du ska samla lån via en onlinetjänst. Det är även gratis att jämföra samlingslån, och du förbinder dig inte till någonting. Du kan säga nej till alla erbjudanden om du så vill, utan att du behöver betala någonting.

5. Betala dina fakturor på en gång

Att betala sina fakturor direkt är A och O när det kommer till att slippa förseningsavgifter. Den mänskliga hjärnan glömmer gärna saker som du inte tycker om, och om du har ekonomisk ångest så inkluderas förmodligen räkningarna i den exkluderingslistan.

6. Handla inte för mycket online

När du mår dåligt över din ekonomi kan det vara lätt att söka tröst, och det är utmärkt om du får tröst genom att prata med nära och kära. Men om du shoppar prylar på nätet för att må bättre, då har du ett problem. Se därför till att handla med måtta, oavsett om du shoppar online eller i butik.

Den lilla ångestdämpande effekt som shopping ger dämpas fort, när du greppat hur mycket du handlat för.

7. Skaffa professionell hjälp

Att träffa en budget- och skuldrådgivare är alltid en bra idé, förtydligar Konsumentverket. Det är gratis att träffa de budget- och skuldrådgivare som arbetar för din hemkommun, och det är inte heller någonting att skämmas för då över 400 000 svenskar har skulder till Kronofogden. Att våga skaffa hjälp är hedersamt och modigt, oavsett anledning.

8. Gör dig av med onödiga abonnemang

Avgifter för Netflix, HBO Nordic och mobilabonnemang som kostar multum är det skönt att slippa. Låna din kompis Netflix-konto och skaffa ett lågprisabonnemang för mobilen i stället, det kommer din plånbok att tacka dig för.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.