Så maxar du din hälsa med träning, rätt mat och återhämtning

Januari månad är startskottet på det nya året, men också en tid då många sätter upp nya mål och bestämmer sig för att ta tag i de saker som tidigare inte blivit av. Framför allt är det många som väljer att satsa på hälsan, både genom träning och hälsosammare kost. Men hur gör man för att hitta rätt balans och ett förhållningssätt som fungerar långsiktigt? 

Ta tid till återhämtning

Ett vanligt misstag är att gå alldeles för hårt ut. Att gå från att träna noll till sju dagar i veckan är aldrig ett lyckat recept. Istället riskerar du att hamna i en slags överträning som har negativa effekter på hälsan. Precis som allt annat i livet är även träning i lagom mängd det allra bästa, och för att nå målet krävs det också återhämtning. 

Att återhämta sig behöver inte innebära att man ligger på soffan och vilar en hel dag, men tanken är att du ska avstå från just högintensiv träning på vilodagarna. Däremot går det bra att ägna sig åt lågintensiv träning, exempelvis promenader eller stretching. Vad som är lågintensiv träning kan variera från person till person, men ett riktmärke är att du ska kunna prata obehindrat utan flås under tiden. 

Att varva träningen med andra nöjen som får dig att må bra är också viktigt. Unna dig en bra film, spela på casino utan spelpaus, eller ta en fika med en god vän.  

Skippa förbud och dieter 

”Vi är vad vi äter” är ett känt uttryck, och faktum är att det ligger mycket sanning i det. Att välja sämre alternativ såsom skräpmat, godis och läsk alltför ofta gynnar varken insidan eller utsidan av kroppen. Men varför dras vi då till dessa saker? Jo, för att det är gott! 

Att avstå helt från sådant som är extra njutbart är för de flesta inte hållbart i längden. Med hårda förbud och strikta dieter är det istället lätt att hamna i en slags “jojobantning” där man hela tiden pendlar både i vikt och i mående. Därför gäller det att hitta en bra balans och en kost som går att hålla över en längre tid. 

När det kommer till kosten står vi alla inför olika utmaningar beroende på hur vår livssituation ser ut. För den som lever i en barnfamilj handlar det om att hitta alternativ som även passar barnens smaklökar, för någon annan kan det handla om allergier som begränsar urvalet av livsmedel. För de allra flesta är det dock bristen på tid som sätter käppar i hjulet för hälsosamma och sunda val, och därför faller många ofta för snabbmatsalternativen. 

Planera måltiderna

En sund och hälsosam kost behöver inte nödvändigtvis innebära att du måste lägga massvis med tid på matlagning, däremot krävs det noggrann planering. Att planera veckans måltider förhindrar dig från att fastna i snabbmatsfällor och även från att småäta under dagarna. Det är dessutom bra för ekonomin, eftersom det är betydligt billigare att veckohandla än att springa och småhandla lite flera gånger i veckan. 

Utöver de tre stora huvudmålen – frukost, lunch och middag – är det också viktigt att få med mellanmål i planeringen. Om det går för lång tid mellan måltiderna är det svårt att behålla en jämn energinivå. Utesluter vi mellanmålen är risken större att falla för småätande, eller att vi överäter genom att ta alldeles för stora portioner vid huvudmålen. 

Planera även vad som ska ätas under helgen och välj ut en måltid där du får äta precis vad du vill, en så kallad ”fuskmåltid”. Med denna måltid får du unna dig vad som helst, och tanken är att den ska vara något att se fram emot. Att äta lite extra gott under helgen förstärker även skillnaden mellan vardag och helg, vilket gör att vi också kan uppskatta ledigheten lite mer. 

Utgå från kostcirkeln

Livsmedelverkets kostcirkel är ett utmärkt riktmärke att utgå ifrån när du planerar din veckomatsedel. Med den ser du till att få i dig alla näringsämnen som kroppen behöver för att må bra. Därefter kan du variera det du väljer att laga utifrån eget tycke och smak. Oavsett om du föredrar medelhavsmat, asiatisk mat eller svensk husmanskost är det fullt möjligt att justera massvis med recept så att de passar både dig och kostcirkeln. 

Om du är ny inom matlagning och tycker det är svårt att komma på recept finns det idag mängder av inspiration att hämta på nätet. På livsmedelsbutikernas hemsidor kan du enkelt filtrera recepten utifrån olika livsmedel, tillfällen, svårighetsgrader, tillagningstid och massa annat. På sociala medier såsom Youtube och Instagram finns det dessutom mängder av matlagningskanaler där du kan se exakt hur du ska gå tillväga för att laga en särskild maträtt. 

Enklare än så här blir det inte. Med ovanstående tips är du nu redo att påbörja din resa mot en hälsosammare livsstil. Lycka till!

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.