Vi är många som skakas av kriget som pågår i Ukraina just nu och känner oss maktlösa, men det finns sätt att bidra. Här berättar vi om några av alla sätt du kan hjälpa drabbade i Ukraina på.
Striderna fortsätter i Ukraina, tusentals människor far illa och läget är akut. Alla bidrag är viktiga och här hittar du några vägar för att hjälpa drabbade i Ukraina.
Så kan du hjälpa drabbade i Ukraina
1. Skänk pengar
Ett av de bästa sätten är att skänka pengar till stora hjälporganisationer som kan hjälpa drabbade i Ukraina på plats. Så här bidrar du snabbt och smidigt till de största organisationerna för att stötta deras arbete:
- UNICEF – Swisha valfri summa till 90 200 17, skriv UKRAINA. Läs mer här.
- Röda Korset – Swisha valfri summa till 900 80 79. Läs mer här.
- Läkare utan gränser – Swisha valfri summa till 900 60 32. Läs mer här.
- UNHCR – Swisha valfri summa till 123 36 57 848. Läs mer här.
- SOS Barnbyar – Swisha valfri summa till 123 320 07 14. Läs mer här.
2. Spring för Ukraina
Gillar du att springa? Jogga eller promenera går också bra. Då får du inte missa att RaceOne anordnar ett virtuellt lopp, där pengarna som samlas in går till Röda Korsets arbete för Ukraina. Det fem kilometer långa loppet kan genomföras var som helst och när som helst, och självklart går det lika bra att promenera om du föredrar det. Du registrerar det enkelt i RaceOne-appen. Här kan du anmäla dig och läsa mer om loppet.
3. Delta i/skapa en insamling
Många gym och idrottsföreningar arrangerar dessutom olika typer av klasser och insamlingar till förmån för de som drabbas av kriget – kolla upp om det finns något liknande initiativ i din närhet!
Eller varför inte skapa en egen utmaning för att motivera dig själv – kanske även ett gäng vänner – till att både träna och skänka pengar till krisen i Ukraina? Du kan exempelvis bestämma att du ska göra ett visst antal knäböj varje dag, och skänka en summa för varje repetition.
4. Bli volontärarbetare
Har du möjlighet att bidra med din tid eller exempelvis husrum? Enligt Röda korset är det för tillfället för tidigt för att veta exakt vilken hjälp som kommer behövas, men precis som många andra föreningar och organisationer följer de situationen noggrant och förbereder sig så gott de kan. Så fort det finns tillgängliga volontoräruppdrag kommer du kunna hitta dem här.
Refugees Welcome Stockholm är en annan organisation med syftet att hjälpa människor på flykt som kommer till Stockholm. Här har de redan nu lagt upp ett formulär du kan fylla i om du är intresserad av att hjälpa Ukrainare på flykt som volontärarbetare.
5. Skänk saker – med omsorg
Många vill skänka saker istället för pengar, men det är viktigt att tänka på att personer på flykt ofta redan kommer med fullpackade väskor och har svårt att ta med sig mer än det allra mest nödvändiga. Ukrainas ambassad som regelbundet anordnar insamlingar har exempelvis gått ut med att det inte längre behövs mer kläder.
Här hittar du deras Facebook-sida, där du får veta när och var dessa insamlingar äger rum samt vilka typer av produkter der finns störst behov av för tillfället.
Många bäckar små… och glöm inte bort dina nära, kära och dig själv. Din och omgivningens kraft är avgörande för allt ovan. Kram och ta hand om er!