Så hjälper Polyfenoler dig att lyckas vid uthållighetssporter

Vilken träningsform och nivå du än är på, så är ditt näringsintag viktigt för att få bästa möjliga resultatet. Här berättar två idrottare hur de äter för att prestera som bäst, med extra boost av Polyfenoler och varför det är viktigt.

Så hjälper Polyfenoler dig att lyckas med uthållighetssporter

Sabina Rapelli är en av alla som utövar den utvecklade och tuffa sporten swimrun. Den går till så att man simmar mellan öar, springer genom ön, för att fortsätta simma till nästa ö. Man simmar ofta i kallt vatten och öarna kan vara väldigt backiga så sporten kräver mycket av sin utövare.

Den andra idrottaren du får följa är Jyrki Kinnunen som tränar den mer kända indrottsformen triathlon. Sporten består av grenarna simning, löpning och cykling. Höjdpunkter för triathlonutövare är Ironman, vilket är en triathlontävling som täcker 3,86 km simning, 180,2 km cykling och 42 195 m löpning.

Sabina Rapelli

Swimrun, som föddes i Stockholms skärgård på Utö, är en multisport där de tävlande växlar mellan simning i öppet vatten och löpning. Sabina Rapelli fastnade för swimrun när hon tränade för att göra en halv Ironman. Efter att ha hållit på med gymnastik i 18 år, ville hon testa hur långt hon kunde komma inom en sportgren som krävde uthållighet. Hon började med swimrun 2018 och idag tävlar hon med sin partner Alexis Charrier i det svenska teamet Envol.

– Varje gång jag övervinner mina gränser är det en prestation för mig. Att övervinna mina svagheter varje dag är mitt personliga mål. Förra året med Alexis, efter bara ett halvårs tävlande tillsammans, vann vi vårt första ÖtillÖ Swimrun-lopp i Catalina i USA. Detta efter att bara ha tränat ett halvt år tillsammans, vi kämpade extremt hårt för att kunna ge en jämn match för de starkaste lagen i Swimrun och vi lyckades.

– Jag tror att jag aldrig kommer att glömma det loppet. Och självklart var det en stor prestation att ta hem fjärdeplatsen i ÖtillÖ, tävlingen som räknas som Världsmästerskap, i Sverige 2019, detta står högt på min lista på minnesvärda prestationer.

Du tränar mycket, hur ser du till att få i dig rätt näring?

– Jag tror att rätt näringsintag är grunden för min personliga prestation. Det är helt enkelt din grund för framgång. Om du väljer rätt näringsämnen blir du stark och tvärtom om du väljer felaktiga näringsämnen kommer du inte att lyckas med ditt träningskoncept.

– Jag försöker hitta just det som passar min kropp före och efter träningen, och givetvis under loppet. Enligt min mening måste man testa mycket för att hitta det som är bra just för dig. Jag gör inga experiment under ett lopp. Jag testar mycker under lågsäsong och baserat på min erfarenhet väljer jag vad jag äter före, under och efter ett lopp.

Du använder Pomi-T. Vad tycker du om Pomi-T och har den haft någon märkbar effekt på din träning?

– Jag tar Pomi-T varje dag vid min andra måltid, lunchen. Det är ett optimalt komplement för min näringsintag då det innehåller alla polyfenoler jag behöver. Jag är skollärare och kan inte alltid åka hem till lunch, så jag förbereder min lunch dagen innan så det blir inte alltid så mycket. Det är därför jag tar Pomi-T för att vara säker på att jag har alla nödvändiga näringsämnen i min måltid med tillskott av broccoli, gurkmeja, grönt te och granatäpple.

Jyrki Kinnunen

Vår andra uthållighetssportare Jyrki Kinnunen har deltagit i Ironman-tävlingar i tio år i rad. Jyrki är en 43-årig Älvsjobo som började med Ironman när en vän till honom utmanade honom att göra en halv Ironman, eller Ironman 70.3 som det officiellt heter. Innan Jyrki började triathlon på allvar höll han på med löpning och gymträning. Att det faktiskt blev allvar av Jyrkis träning beror säkert en hel på att han skaffade sig en tränare, Antti Hagqvist tränar företagsledare och tränar inom triathlon och skidåkning, båda grenar kräver järnhård kondition.

– För att lyckas inom triathlon måste man ägna sig sig åt sporten seriöst. En satsning på en uthållighetssport kräver långsiktighet och bra planering. I triathlon tränar man ju tre olika grenar, simning, löpning och cykling. Det kräver många träningstimmar att nå resultat och man får prioritera.

Vad tycker du är viktigt med kosten när man ska prestera?

– Rätt näring är avgörande när det gäller att nå bra resultat, både när du tränar och givetvis under tävlingarna. Det skall vara bra mat med rätt balans mellan kolhydrater och proteiner. Jag undviker givetvis onödiga snabba kolhydrater. Under dryga året har jag även kompletterat min diet med Pomi-T som är rikt på polyfenoler.

– Det finns flera intressanta studier som visar vilken viktig roll polyfenoler spelar vid träning. Ofta lyfter man fram effekten för återhämtningen vid hård träning som givetvis är viktig likaså ökad uthållighet såsom studier på grönt te visar. Men en sak som inte har diskuterats så mycket är möjligheten att hålla sig frisk.

– Avgörande för en lyckad träningsperiod är att du håller dig frisk. Jag hade, innan jag började med Pomi-T, en irriterande lätt snuva på gång nästan hela tiden. Den hindrade mig inte från att träna, men var störande. Med extra tillskott på polyfenoler slapp jag denna snuva och har inte heller blivit sjuk i t.ex. influensa.

Vad har du för tips för den som skall börja med Ironman?

– Börja med kortare tävlingar, sedan längre distans t.ex marathon. Efter marathon kan man prova göra en halv ironman och sist är det dags för en hel Ironman.

Vilken gren du än tränar, vilken nivå du än lägger din ambition så är det viktigt att du tar frågan om näring på fullt allvar för att nå det bästa möjliga resultatet. Polyfenoler har visat sig ha god inverkan på många olika sätt på den som tränar hårt. Polyfenoler är naturliga ämnen som finns i färgrika växter. Pomi-T som Sabina och Jyrki tar innehåller torkade växter och försiktigt torkade delar av gurkmeja, grönt te, granatäpple och broccoli.

Läs vidare om vad Polyfenoler är och mer om Pomi-t här
Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras