Så gör du smarta val i mataffären

Så gör du smarta val i mataffären

Handla smart – och hälsosamt. Tränings- och kostkonsulten Anna Mellberg ger tio handfasta tips för att göra smarta val i mataffären!

I näst intill vaje mataffär finns det merförsäljning och då främst på godis, kakor och andra sötsaker. Ofta ligger det nybakade bullar i början av butiken för att locka in kunder och billiga chokladkakor vid kassan då vi är trötta och bara vill hem. Nedan listar jag tio smarta val som du som konsument kan göra i din mataffär.

 1. Läs innehållsförteckningen på allt du känner dig osäker på. T ex ser många brödsorter nyttiga ut för de är bruna men det kan likaväl vara sirap som har gjort den bruna färgen. Den ingrediens som står först på innehållsförteckningen är det mest utav och på flera brödsorter står sirap bland topp tre.

 2. Välj naturellt före smaksatt när du kommer du mejeriprodukter. Smaksatt fil, yoghurt, kvarg och keso innehåller oftast socker och det är mycket bättre att smaksätta själv med frukt eller bär.

 3. Smör istället för margarin är ett klokt val, jag låter bilden tala för sig själv.

 4. Tänk helt och rent. Undvik hel- och halvfabrikat när du handlar. Dessa produkter kan ha längre innehållsförteckning än vad du orkar läsa. Färdigrätter är oftast väldigt feta och salta. Köp så orörda råvaror som möjligt som t ex grönsaker (gäller även frysta) bär, frukter, rotfrukter, naturella mejeriprodukter, kyckling, fisk m.m.

 5. Välj frukt och grönt efter säsong och välj främst frukt som inte rest jorden runt och ifall du gör det försök välj ekologiskt och kravmärkt. Närodlat är helt klart bäst om det inte tar en sväng till Östeuropa först…

 6. Handla aldrig när du är hungrig. Går du till mataffären hungrig kan både det ena och andra hamna i vagnen.

 7. Skriv upp och planera dina måltider. Genom att planera veckans måltider spar du dels tid när du slipper åka till butiken varje dag. Dessutom blir det billigare i längden att handla en gång i veckan och handla det som du skrivit upp på din lista. Försök hålla dig till listan när du handlar. Har du planerat måltiderna och handlar för det så minskar även svinnet av mat och det är ett plus för miljön.

 8. Minska köpen av tomma kalorier så som godis, kakor, läsk, snacks mm. Tomma kalorier är kalorier som inte ger dig något mer än fett och socker. Det finns inte speciellt mycket vitaminer och mineraler i dessa produkter och absolut inget kroppen behöver.

 9. Tänk efter en extra gång. Står du med en bruk äkta majonnäs och en burk light majonnäs och inte vet vilken du ska välja. Vad innehåller en vanlig majonnäs? Olja, äggula, senap och salt. Går den göra light? Nej, för då är det inte majonnäs. Sen kan man ju fråga sig om det inte går fortare att göra en egen och du slipper dessutom de 8 extra ingredienserna som står på den vanliga burken.

 10. Handla inte alltid med ögat. Många produkter i hyllan har tillsatta ämnen för att den ska ha rätt färg, den färgen som vi konsumenter vill att den ska ha. Ett exempel på torkade aprikoser. Det finns en påse med gula och en med bruna – vilken väljer du? De flesta skulle nog valt de gula för det är så de ser ut när de är färska. Men hur troligt är de att de ska behålla sin naturliga färg när de är torkade. Inte speciellt logiskt, därför skulle jag valt de ekologiska bruna aprikoserna och skippa tillsatsen som gör att de håller sig gula.

  Text: Anna Mellberg

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.