Annelie Karlsson förlorade 63,6 kg – och vann en dotter

viktnedgång

Annelie Karlsson är en glad och social tjej från Dalarna som gjort en imponerande livsstilsförändring med 63,6 kilos viktnedgång. Genom gå ner i vikt, utan quickfix, har hon inte bara fått ett lättare liv, utan även en älskad dotter. Nu vill hon berätta sin historia så att andra personer med övervikt kan känna sig motiverade till en sund viktnedgång.

“Jag tycker att det är viktigt i dagens läge att samhället och överviktiga människor får se och läsa om att man faktiskt kan klara av att gå ner i vikt på egen hand. Det är sådan hysteri på quickfix. För att lyckats på egen hand gäller det att ställa om sitt psyke och levnadssätt om man ska lyckas gå ner i vikt och framförallt behålla den.”

Berätta lite om dig själv, din bakgrund och varför du blev överviktig?

Jag har alltid varit rund, ända sedan jag föddes. Åren gick och som jag minns det var det ingen som tog tag i problemet med att jag ökade i vikt år efter år. Jag har alltid varit en social, glad person även fast jag varit överviktig och varit ute mycket på fester, rest och aldrig gömt mig. Men känslan inuti mig i vissa perioder har varit nedstämt och ledsamt för att jag också velat vara snygg och smal. För att tyvärr förknippar man snygg med smal i samhället. Men fasaden utåt har alltid varit glada Annelie.

Maten har alltid funnits där. Ett substitut om man är glad (för att fira), ledsen (för att trösta) osv.

Hur såg ditt liv ut när du vägde som mest – fysiskt och mentalt?

När jag vägde 133 kg hade jag ingen kondition överhuvudtaget och blev svettig av småsaker. Jag rörde mig ingenting och bara åt utan att tänka på vad jag stoppade i mig. Mentalt vid det tillfället mådde jag ändå bra. Jag hade träffat en kille (som numer är min make) som älskade mig för den jag var och såg ut. Han sade aldrig någonting om min vikt och tyckte jag var världens finaste.

Vad var vändpunkten som fick dig att byta livsstil och HUR tog du 1a steget?

Vändpunkten var när min kille friade till mig och jag såg ett nytaget foto på mig. Det var som att få ett slag i ansiktet när jag såg fotot. Jag såg att det var jag på bilden, men fattade inte att jag var SÅ stor som jag var då. Hur hade jag kunnat låtit det gått så långt?

Då bestämde jag mig för att jag skulle gå ner i vikt till bröllopsdagen.

Vilken metod använde du vid din viktnedgång?

Jag funderade på hur jag skulle gå ner i vikt, vilken metod som skulle kunna funka för mig. Om man förbjuder mig att äta nåt, kommer det inte att funka. För i slutändan kommer då det var det enda jag tänker på. Jag kände vänner som varit med i viktväktarna och tog mig till ett möte. Jag hade inte vägt mig på många år och vågen visade 133 kg var en chock.

Vad var svårast och hur höll du uppe motivationen?

Det svåraste var när jag hade lite kg kvar att gå ner till min målvikt. Man går ju överlag ner mindre ju mindre kg man har att minska. Jag fick kämpa hårt för de sista kilona och samtidigt är man så nära målet och man vill samtidigt ”fira” för att man kommit så långt.

Sedan är ju resan nu som är svårast. Att stanna kvar på min vikt idag och inte gå upp i vikt igen. Det är en resa för livet som pågår just nu.

Jag har haft 3 stora mål som även motiverat mig:

 1. Att gå ner i vikt till bröllopet. (33 kg, hade jag som mål. 33,5 kg gick jag ner).
 2. Att gå ner i vikt så att IVF behandlingen kunde påbörjas då och jag maken försökte bli gravida. Jag vägde 75 kg när jag inseminerades. IVF klinikens krav var att jag skulle väga 90 kg.
 3. IVF lyckades på första försöket och vår underbara dotter föddes i slutet på april 2014 så bestämde jag mig för när vardagen flöt på igen så skulle gravidkgn+ andra kgn bort. Mitt mål var 75 som jag vägde innan jag blev gravid. Jag gick ner till 69,4 kg och där är min målvikt.

Så 63,6 kg har jag gått ner!

Annelies tips för en sund viktnedgång

 • Motivationen i övrigt är att ta en dag i taget. Om en dag ”skiter sig”, för det gör det vissa dagar, så tar man sig i kragen och fortsätter dagen efter.
 • Skynda långsamt. Man går inte upp 15 kg på en vecka, så man kan inte förvänta sig att gå ner 15 kg på en vecka.
 • Jag ser tillbaka på gamla foton om motivationen tryter och tänker att jag aldrig vill tillbaka där jag var.
 • Att ha stöd från familj, vänner eller coach. Jag var mycket på vv-möten och fick tips, pepp ifrån dem.

Hur firade du när målet var nått?

Jag har haft små delmål längs vägen eftersom jag har haft så mycket att gå ner. Då har jag unnat mig exempelvis nytt smink, handväska m.m. När slutmålet var nått så gick hela familjen ut på restaurang och åt middag.

Hur lever du idag?

Jag, make, snart 4 åriga dotter och en söt liten misse bor i villa i Dalarna. Jag försöker träna 3 ggr/veckan. Joggar och sitter på träningscykel. Jag är fortfarande medlem i Viktväktarna och tänker på vad jag stoppar i mig.

Vad skulle du säga till någon i samma situation som du var i när du mådde som sämst?

 1. Att mat, sockerberoendet stillar för stunden men hjälper inte i slutändan. Efteråt sitter man där då man smällt i sig massa godis och bara mår dåligt.
 2. Våga be om hjälp.
 3. Fokusera på det du vill/kan göra. Ta små steg.
 4. Se operation som en sista väg ut. Viktnedgång ska inte vara nån quickfix. Huvudet måste hänga med också. Man måste ställa om sin omställning till mat, motion.

Hur ser dina framtidsplaner ut?

Att fortsätta hålla vikten är min resa för livet. Jag vill peppa, motivera och inspirera andra att det inte är omöjligt att gå ner i vikt. Även fast man har en del att gå ner så går det. Om jag kan, kan du!

En av mina drömmar jag har är att åka runt och föreläsa exempelvis på skolar, företag.

Tack för att du vill dela med dig av din fantastiskt inspirerande resa Annelie! Varmt lycka till vidare i livet ♥

 

Text: Anna Lissjanis

Foto: Maria Hansson

1 kommentar

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras