Så förbättrar du din hållning – 5 tips

hållning

Brukade du bli beordrad som barn att sträcka på dig? Då var dina föräldrar rätt ute. En god hållning förebygger onödig smärta och skyddar samtidigt kotor och leder från slitage. Här är 5 enkla tips som långsiktigt förbättrar din hållning.

Vad betyder egentligen hållning?

Hållning som begrepp avser enkelt förklarat sambandet mellan kroppens riktning och positionering i förhållande till gravitationen. Det innebär att jordens dragningskraft alltid har en större inverkan på oss än vi tror. Särskilt då leder, ledband och muskler. Detta oavsett om vi står upp, sitter och arbetar eller ligger och vilar.

När man talar om bra hållning menar man därför att tyngdkraften fördelas jämnt genom kroppen och att ingen del belastas mer än andra. De som har en bra  hållning har som regel ett avslappnat axelparti i kombination med en aktiv bål och mage.

I de fall man talar om en dålig hållning avser man alltså det motsatta. Ett tydligt tecken på en försämrad hållning är att huvudet är placerat framför axlarna, och att dessa hänger framåt. Det är också vanligt att du endast vilar din kroppsvikt på ett ben åt gången när du står upp och att magen putar ut.

Något som skulle kunna korrigeras om vi bara sträckte lite mer på oss. Betänk då att dålig hållning är väldigt vanligt och att flesta av oss troligen har eller kommer uppleva någon form av hälsoproblematik som ett resultat av det. Ofta på grund av faktorer som vi inte kan kontrollera. Till exempel genetiska.

Kan drabba alla

Dålig hållning kan även uppstå i samband med en skada, eftersom våra muskler har en förmåga att överkompensera och krampa för att skydda ett skadat område. Överraskande nog kan hållningen även försämras om du är extremt vältränad eller extra stark på höger eller vänster sida. Detta eftersom kroppen hela tiden söker balans i förhållande till gravitationen.

Sist men inte minst påverkas vår hållning av de flesta vardagssysslor. Till exempel hur vi sitter och arbetar, var vi placerar datorer eller Ipads i förhållande till vår arbetsställning, liksom hur vi lyfter matkassar och barn. Kort sagt det mesta vi hanterar under en vanlig dag.

Som tur är finns det sätt att justera sin hållning över tid. Här är handfasta 5 tips.

5 tips som förbättrar din hållning

1. Identifiera problemet

Det första steget mot en bättre hållning är att gå till botten med vad det kan vara som orsakar dina problem. Detta eftersom det finns såväl medicinska som holistiska lösningar som bidrar till en förbättrad hållning. Ibland kan det även vara något i din livsstil som du behöver se över. Titta därför närmare på underliggande faktorer till dina problem, så blir det lättare att finna en lösning som fungerar bäst för dig.

Höj och sänk skrivbordet.

2. Höj och sänk skrivbordet

Sporthälsa har tidigare skrivit om hur bra det är att alternera mellan en sittande och stående arbetsposition. Särskilt om du just nu arbetar hemifrån. Detta eftersom det främjar både blodcirkulation och ämnesomsättning, men också avlastar ländryggen. Faktorer som långsiktigt minskar riskerna för exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar.

Genom att arbeta vid ett justerbart skrivbord växlar du enkelt mellan att sitta och stå. Ett förslag är att stå upp på morgonen när du är utvilad, för att sedan sänka skrivbordet före lunch. Tänk på att dina armar ska kunna vila i en 90-gradig vinkel mot bordet när du höjer det. Arbeta även i bekväma skor med stötdämpning, oavsett om du är hemma eller på kontoret.

Avlasta din nacke.

3. Avlasta din nacke

Kanske har du hört talas om så kallad padd- eller gamnacke? Ett vanligt förekommande fenomen som uppstår när vi placerar dataskärmar och surfplattor i bröst eller midjehöjd, eller placerar dem i knät. Det gör att vi lutar huvudet framåt, vilket i sin tur frestar på både rygg och nacke. En rehabkrage hjälper dig både att hålla din nacke i en neutral position och motverkar en framåtlutande position. Den har även en avlastande effekt.

Sträck på dig.

4. Sträck på dig

De flesta av oss säckar ihop någon gång under en arbetsdag. Genom att använda en hållningströja eller hållningväst påminns du på ett naturligt sätt om att räta på dig. Bägge alternativen stramar dessutom åt över axlarna, så att de inte faller framåt. En enkel åtgärd som stärker din hållning och ryms under de flesta plagg.

Bättre sömn med ortopedisk nackkudde.

5. Unna dig bättre sömn

Att valet av säng och madrass inverkar på vår sömnkvalitet känner du troligen till. Att det även påverkar din hållning är ganska logiskt. Som allra bäst för din hållning blir det om du väljer en fast madrass till din säng. Detta eftersom den bibehåller ryggradens naturliga form bättre än en mjuk madrass.  Investera också gärna i en ortopedisk nackkudde, så att ditt huvud vilar i jämn höjd med din ryggrad.

▶︎ Fler produkter för en bättre hållning och ett aktivt liv hittar du hos Rehabgrossisten!

Text: Jennie Nysted

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.