Godaste surdegspizzan gör du själv. Här är ett lika enkelt som gott recept på surdegspizza som hela familjen kommer att älska!
Rustik surdegspizza
Pizzadeg
3 dl vatten
3 msk olivolja
¼ KronJäst
1 dl Bagarens Surdeg Råg (flytande)*
4 dl vetemjöl
3-4 dl rågmjöl
salt
Tomatsås
1 vitlöksklyftor
2 burkar krossade tomater
1 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar
oregano
Fyllning
300 g champinjoner
120 g chilisalami
1 paprika
250 g mozzarella
1 rödlök
40 g rucola
Gör så här:
1. Värm upp vattnet till 37 grader. Häll i olja och smula i jäst, tillsätt sedan surdegen. Rör ner mjöl och salt, knåda sedan degen under några minuter. Låt jäsa ca 75 minuter. Kavla därefter ut och låt jäsa ytterligare 30-45 minuter under bakduk.
2. Häll i smör och pressad vitlök i en kastrull. Tillsätt krossade tomater, äppelcidervinäger och kryddor när vitlöken fräst upp. Låt puttra under lock.
3. Använder du baksten, värm bakstenen långsamt till 250 grader. Skiva upp alla ingredienser och fördela ut över pizzadegen med tomatsåsen i botten. Sänk värmen till 225 grader och ställ in pizzan i ca 15 minuter. Ta ut pizzan och strössla över rucola.
Recept och foto: Madeleine Landley, landleyskok.se