Running For Shelter – loppet som hjälper till att göra världen lite bättre

Den 21a September är det dags för den sjätte upplagan av Running For Shelter, välgörenhetsstafetten för företag med syfte att hjälpa icke vinstdrivande välgörenhetsorganisationer att nå sina mål. I år går överskottet till Vid Din Sida och deras viktiga arbete att hjälpa Sveriges mest utsatta grupp – de hemlösa pensionärerna.

Har du nån gång mitt på dagen runt en välbefolkad plats sett en pensionär som sitter ensam och slumrar på sin rullator? Då är det förmodligen en av Sveriges hundratals hemlösa pensionärer, som har valt att sittandes sova där en stund. Platsen och tidpunkten är en trygghet eftersom de inte kan sova på nätterna, då risken att attackeras och rånas är mycket större. De får inte heller lägga sig ner någonstans, för då blir de genast bortsjasade. De tigger inte, så de märks inte så mycket. Istället samlar de tomburkar för att få ihop några kronor, men har ingen chans att försvara sig om någon stjäl deras kasse.

Misshandel, rån, till och med våldtäkt hör till vardagen för den här gruppen av äldre människor. De har jobbat och betalat skatt hela sitt liv, men sen inte haft råd att betala hyran med sin minimala pension, och till slut hamnat på gatan. De är ensamma, trötta, hungriga, och de är svikna av samhället.

Vid Din Sida

Vid Din Sida jobbar outtröttligt för att hjälpa dem. För tillfället har de ett soppkök som håller öppet två dagar i veckan dit pensionärerna kan komma och få lite mat, lägga sig att vila en stund, och få andas lite. Samtidigt rustar de upp en lokal som förväntas stå klar innan midsommar och kommer att hålla öppet fem dagar i veckan, för att ännu mer kunna hjälpa pensionärerna med mat, kläder och hygien.

Jag jobbade natt i tunnelbanan som ordningsvakt 2016, då såg jag en äldre man som var fint klädd, men stod ute och grävde efter burkar, berättar Jeanette Höglund, grundare av Vid Din Sida. Så jag frågade varför han var ute så sent. Han berättade sitt livsöde, och att han att han inte har nånstans att bo, och att det finns många fler i hans situation. Kvällen efter åkte jag till centralstationen för att se om det han berättade stämde, och det gjorde det. Där satt de med sina tomburkar mellan knäna och slumrade, och jag kände att jag måste göra något. Nu har jag vigt mitt liv åt det här.

Jeanette Höglund har genom sitt arbete lärt sig att vara ödmjuk till livet. Vi kommer alla bli gamla, saker kan snabbt förändras och vem som helst kan hamna utanför samhället.
Foto: Justina Öster

Ett bemanningsföretag med viljan att förändra

Bemanningsföretaget Jobzone är initiativtagare och huvudarrangör till Running For Shelter tillsammans med Stockholm Live, som driver verksamheten på Stockholms stora arenor. Jobzone har jobbat med välgörenhetsloppet i 6 år och är mycket glada över att få stödja detta viktiga arbete.

– Det hela började med att jag fick höra talas om ett härbärge som skulle läggas ner eftersom det saknades pengar, berättar Rolf Smeds, medgrundare på Jobzone.

– Jag kände att vi måste göra något, så jag drog idén för min kompanjon Anton Lind att vi borde ha ett återkommande event där vi drar in pengar till ett ändamål tillsammans med vår personal och våra kunder. Så vi inledde ganska litet med Convictus som driver dag- och kvällsverksamhet för hemlösa, sen har det växt mer och mer för varje år och vi har jobbat med bland annat Min Stora Dag, Naturskyddsföreningen och Friends. 

Foto: Patrik Gineman

Loppet arrangeras i Ursvik, Sundbyberg, och dagen är en riktig familjefest med hoppborg, varmkorv, ballonger och loppet såklart. På kvällen hålls sen en fest på någon av Stockholm Lives arenor för de som deltagit i loppet samt sponsorerna, och på borden ligger Post-It-lappar och pennor där alla kan skriva ner sina förslag till vilken välgörenhetsorganisation pengarna ska gå till nästa år.

– Mer än hälften av anmälningsavgifter går till välgörenhet, fortsätter Rolf. Men man får även en funktionströja att springa i, en maxad goodiebag, och ingenting annat kostar pengar, då all mat, dryck och aktiviteter som till exempel hoppborgen, juniorloppet och massage ingår i paketet. Running For Shelter är perfekt för teambuilding, nätverkande, och såklart känslan av att man är med och gör något bra och roligt tillsammans med sina kollegor och familjen.

Anton Lind och Rolf Smeds, initiativtagare till Running For Shelter. Foto: Patrik Gineman

Running For Shelter bidrar stort till att nå målet

Det slutliga målet för Vid Din Sida är såklart att det inte ska finnas några hemlösa pensionärer i Sverige. Men ett närmare mål som Jeanette hoppas uppnå inom fem år är att kunna köpa en stor gård som hon kan göra om till ett ålderdomshem för hemlösa pensionärer. Pengarna från Running For Shelter kommer bli en stor bidragande faktor att nå dit.

– Pengar behövs alltid, säger Jeanette. Idag lånar vi lokal gratis av adventskyrkan, men vi renoverar en ny som vi hyr för att kunna ha öppet ännu mer. Vi serverar mat, tar dit frisör och massör, köper in kläder och hygienartiklar. Vi får dock inga bidrag från staten utan lever på svenska folkets hjälp. 

Foto: Patrik Gineman

Så tveka inte. Dra ihop ett lag med dina kollegor och delta i detta roliga lopp där ni blir mer sammansvetsade, knyter nya kontakter, får träffa några av Sveriges hemlösa pensionärer, och hjälper till att göra världen lite bättre. Anmälan är öppen – läs mer om Running For Shelter och anmäl er här. 

Vill ni redan nu stödja Vid Din Sidas fina arbete, läs mer om hur du kan bidra här.

Text: Jennie Kilgren – Copykatt.se

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras