Roligare träning på crosstrainer – effektivt upplägg och fördelar

Hur fungerar egentligen en crosstrainer och vad kan den göra för dig? Vi har testat FitNord Climber 300 Crosstrainer från Sportproffsen, perfekt för hemmabruk. Här ger vi dig fördelarna med crosstraining som träningsform och ett upplägg på intervaller för roligare hemmaträning. 

Det absolut bästa med en crosstrainer är att den är lika bra oavsett din träningsbakgrund, erfarenhet eller ålder. Den är dessutom okomplicerad med ett brett användningsområde.

Crosstrainer – skonsam träning för alla

För dig som aldrig stått på maskinen förut kan det vara bra att veta att den ger träning fri från lodräta dunsar och stötar, vilket är skonsamt för dina leder och ligament. Det gör den till ett säkert träningsredskap även för dig med exempelvis knäproblem, som återhämtar dig från en skada eller kör rehab av andra skäl. 

Högt flås och ökad förbränning

I likhet med cykelträning är det du som styr tempo och belastning på en crosstrainer, genom att reglera motståndet med spakarna. Det gör att du kan växla upp och ner i intensitet, bestämma när det blir uppförsbacke eller raksträcka och effektivt bygga allt från långvarig aerobisk träning till högintensiva intervaller.

Regelbunden träning på crosstrainer ökar din kaloriförbrukning och ger snabbt synliga resultat. Ett effektivt alternativ för dig som behöver komma i form och jobba med fettförbränningen, eftersom träning av både armar och ben optimerar din energiförbrukning. 

Utöver de uppenbara fördelarna med att konditionsträning ger dig bättre flås och kondition,  skärper träning på crosstrainer även din hållning, stärker bålen och förbättrar din koordinationsförmåga. Genom att släppa handtagen några gånger under ett pass, kan du också bygga upp din balans över tid.

Du som löptränar regelbundet kommer också upptäcka att crosstrainern är ett bra komplement till utomhusträningen, utan vinterhalvårets väderutmaningar. Här aktiverar du hela kroppen och främjar ditt löpsteg, utan att belasta senor och leder på samma sätt.

Effektiv hemmaträning med FitNord Climber 300 Crosstrainer

Den bästa träningen är ju den som faktiskt blir av. Med en egen crosstrainer hemma i vardagsrummet kan du träna när och hur du vill, framför tv nyheterna, till din favoritserie eller med ett träningsprogram. Vi har testat FitNord Climber 300 Crosstrainer från Sportproffsen, en smidig och samtidigt lyxig hemmaträningsmaskin som är enkel att förstå. 

Med hjälp av en tydlig display följer du enkelt de värden och den information som motiverar dig, som till exempel, varv per minut, distans, hjärtfrekvens eller kaloriförbrukning. Det medan hela femton motståndsnivåer och tretton träningsprogram hjälper dig att variera träningen.

Nedvarvning på crosstrainer

FitNord Climber 300 Crosstrainer är dessutom en hybrid mellan en vanlig crosstrainer och en stepclimber. Det innebär att den kombinerar ett högre steg med ett längre steg som optimerar träning av lår-, ben- och sätesmuskler. Utöver det är maskinen utrustad med transporthjul och är lätt att flytta runt.

▶︎ Mer information om crosstrainers för hemmabruk och en praktisk köpguide hittar du här! 

Effektivt träning på 15 minuter –  Intervallprogram på crosstrainer

Tycker du det är långtråkigt att stå på en och samma maskin en längre stund? Kör ett snabbt och effektivt träningsprogram. Här tipsar vi om hur du enkelt uppnår olika effekter genom att flytta dig på maskinen och ger dig ett intervallpass på 15 minuter, enkelt att anpassa och upprepa efter dina behov.  

  1. Börja med att värma upp genom att trampa 3 minuter i lugnt tempo med ett motstånd som du successivt ökar på. Andas djupt, genom att dra in luft genom nästan och blåsa ut genom munnen. Motståndet ska kännas under foten och svara i benen. Testa dig fram!
  2. Skifta nu tempo och trampa så snabbt du kan under 2 minuter. Tänk på att anpassa motståndet, så att det inte är för lätt, då kan känslan bli att det hoppar och studsar. Följ gärna varven per minut på skärmen och försök hålla tempot så jämnt som möjligt.
  3. Sänk tempot på nytt och trampa under 2 minuter i ett lägre tempo. Testa gärna att växla mellan låg och hög intensitet så får du fart på förbränningen. Prova även att gå ner i en halvsittande position för att skapa en tyngre klättring. Försök att avlasta styret och håll överkroppen upprätt genom att arbeta med magen. Låt händerna vila lätt på mittstyret.
  4. Återgå till högt tempo. Tryck och dra så snabbt du kan under 1 minut. Prova gärna att släppa taget om handtagen och höja motståndet något, så övar du parallellt på balans och stärker upp musklerna i ryggen.
  5. Sänk tempot under 1 minut. Tänk på att inte minska för mycket på motståndet, håll en aktiv vila.
  6. Jobba nu högintensivt igen, högt tempo i 30 sekunder. Här kan du luta dig framåt lite mot mittstyret som i en sprint eller fortsätta trycka och dra.
  7. Trampa ur och sänk varven per minut under 30 sekunder. Andas!
  8. Avsluta passet med att trampa i ett pratvänligt tempo under 5 minuter. Alternera gärna mellan att driva maskinen med hjälp av armstyrka eller ben.

Repetera 2-4 gånger. 

Lycka till med din träning!

▶︎ Fler  träningstips och smidig hemmautrustning från Sportproffsen hittar du här!

 

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.