Att inte behöva tänka på kalorimängden i maten tycker många är väldigt skönt. Därför gör SportHälsa recept under 400 kalorier så du bara behöver tänka på att laga ihop maten. Denna gång är det dags för en fantastisk Moussaka!
Moussaka – 4 portioner
Näringsvärde: 420 kcal, 22 g kolhydrater, 36 g protein, 19 g fett
Ingredienser
2 stora auberginer
1 msk smör
500 gram nötfärs eller annan färs
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 paket krossade tomater
1 msk tomatpuré
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 ½ – 2 tsk kanel
½ tsk malen spiskummin
Ostsås:
3 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1 krm salt
2 dl riven mozzarella, 20 %
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225°.
- Skär aubergine i centimetertjocka skivor, lägg på hushållspapper och strö över salt.
- Skala och hacka lök och vitlök. Stek i olja.
- Lägg i färsen.
- Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, kanel, salt och peppar.
- Låt småputtra i ett par minuter.
- Torka av aubergineskivorna och stek dem i smör i en stekpanna ca 1 min per sida.
- Ostsås: Vispa ut mjölet i 1 dl mjölk i en kastrull. Häll i resten av mjölken och saltet. Koka upp under omrörning. Låt koka i ca 4 min.
- Rör ner 1 dl av osten och det uppvispat ägg. Rör om och ta sedan bort från värmen.
- Varva köttfärssås och aubergineskivor i en smord ugnssäker form. Häll över såsen och strö över resten av osten.
- Grädda i ca 20-25 min.