Grillsäsongen är igång och en somrig potatissallad är ett enkelt, nyttigt och gott tillbehör till sommarens alla grillfester. Vi bjuder på fyra recept på sommarens godaste potatissallader!
Enkel och fräsch potatissallad
En underbart god och fräsch potatissallad som är fantastiskt god till rökt fisk. Enkel att tillaga och går bra att förbereda och stå svalt till middagen serveras.
4 portioner
1 kg potatis
½ – 1 dl gräslök
100 g rödlök
Marinad
3 msk rapsolja
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk senap, grovkornig
1 tsk honung
Koka upp vatten. Skala potatisen eller skrubba färskpotatisen och dela i bitar. Lägg potatisen i kokande vatten. Koka potatisen tills innertemperaturen är 96 grader, ånga av eller använd kall kokt tärnad potatis. Skala och skiva rödlöken tunt. Blanda ingredienserna till marinaden och häll den över den varma potatisen. Vänd ner gräslök och rödlök. Smaka av och kyl. Dekorera med fint hackad gräslök och tunt skivad rödlök.
Varm eller kall grillsallad
Nu i grilltider passar det bra med en sallad på färskpotatis, alternativt går det naturligtvis bra att använda andra sorters potatis. En god och smakrik sallad som kan ätas både varm som kall.
4 portioner
800 g potatis
400 g röd paprika
2 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
100 g salladsblad
1 knippe salladslök
Dressing 1
3 dl gräddfil
1 msk paprikapulver
½ tsk salt
½ tsk honung
Dressing 2
3 dl gräddfil
3 msk pesto
2 krm salt
Värm ugnen till 200 grader. Skala potatisen eller skrubba färskpotatisen och dela i bitar. Ansa paprikan och dela i bitar. Blanda potatis och paprika med olivolja, salt och svartpeppar. Stek i cirka 20 minuter tills innertemperaturen är 96 grader. Skölj och ansa sallad och salladslök samt skär löken i strimlor. Blanda alla ingredienser. Välj och blanda någon av dressingarna och servera till salladen.
Potatis och primörsallad
En sallad med det godaste från den svenska sommarskörden. Salladen kan serveras kall eller ljummen som en huvudrätt.
4 portioner
1 kg fast potatis
1 gul lök
1 tsk salt
1 krm nymald vitpeppar
4 msk smör
Dela potatisen i lagom stora bitar. Vänd försiktigt ihop den med grönsakerna, olivolja, vinäger, salt och peppar. Låt stå kallt i ett par timmar före servering. Toppa med kaprisbär och ärtskott.
Potatissallad med citron
Fräsch och härlig potatissallad med citron.
4 portioner
1 kg kokt, kall färskpotatis
3 dl gräddfil
1 citron
1 romansallad
salt och svartpeppar
10-12 kaprisbär
1 msk rapsolja
dill
Dela potatisen i lagom stora bitar. Blanda potatisen med gräddfil, citronsaft, citronskal, salt och peppar. Vänd försiktigt i blad av romansallaten och droppa över rapsolja innan servering. Servera salladen som ett tillbehör, på en buffé till kallskuret eller till varmrökt lax.
Potatis är ett av våra nyttigaste och naturligaste livsmedel. Det är en god källa för kalium, magnesium, vitamin C och B6. Dessutom är potatis glutenfritt och inte allergiframkallande. Läs mer om potatis här.
Recept från: svenskpotatis.se
Receptmakare: Eleonor Schütt och Margareta Andersson
Foto: Björn Tesch