Juice är nyttigast och färskast om du pressar den själv. Här är Yvonne Lundgrens recept med både frukt och grönsaker.
Förutom min helautomatiska kaffemaskin så är råsaftcentrifugen den bästa investering jag har gjort i köket. Nu när hösten kommer och mina underbart goda äpplen blir mogna går den verkligen varm här hemma.
Vissa klagar över att sådana maskiner är jobbiga att sätta ihop, plocka isär och diska men där håller jag verkligen inte med. Alla lösa delar går att diska i diskmaskinen så in med delarna där och problemet är löst. Eller fyll upp vatten och diskmedel i diskhon och lägg ner delarna där och diska när tid finns.
Till den här nyttiga godingen behövs både råsaftcentrifug och blender (mixer). Jättemycket att diska 😉
Jag började med att juica (pressa) 1/2 fänkål, 2-3 stjälkar selleri, gurka ca 5 cm, 1 äpple och 1 citron. Juicen jag fick hällde jag sedan över i blender och där la jag i: en näve bladspenat, ung. lika mycket myntablad, 1/2-1 avocado och matchapulver ca 1 tsk. Sedan körde jag allt tillsammans och det här är resultatet.
Perfekt om man inte är så förtjust i massa grönsaker. Här får man i sig en hel del nyttigheter även om man går miste om en del växtfibrer när man pressar frukt och grönt.
Ha en fortsatt skön dag.
Text och bild: Yvonne Lundgren
Läs fler recept av henne här.