Kostexperten Yvonne Lundgren bjuder på tre läckra middagstips med lite kolhydrater. Nyttigt, gott och mättande!
Recept: Kycklingpaj
4-6 portioner
Pajskal:
3 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
1 krm örtsalt
50 g kallt smör
1 ägg
Fyllning:
400 gram kyckling
½-1 broccolihuvud
½ gul lök
1 röd paprika
2 vitlöksklyftor
salt, peppar
Äggstanning:
3 ägg
2 dl havremjölk
1 dl riven smakrik ost
örtsalt
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda mjöl, fiberhusk och salt i en bunke. Tillsätt smör och ägg i mjölblandningen. Arbeta samman degen till smöret blandats med mjölet och tryck sedan ut degen i en smord pajform, (ca 24 cm). Ställ in degen i kylen ca 30 minuter. Förgrädda pajskalet ca fem minuter på 200 grader.
Stek kycklingen lätt i mindre bitar. Finhacka lök och paprika, stek lätt. Koka broccolin lätt i mindre buketter. Blanda samman allt och fördela ovanpå pajskalet.
Vispa samman ägg, mjölk, ost och örtsalt. Häll äggstanningen över fyllningen och grädda ca 30-40 minuter. När stanningen har stelnat och pajen fått fin färg är den klar. Servera med mycket grönsaker.
Recept: Laxburgare med sötpotatispommes och salsa
2 personer
Laxburgare:
2 laxfiléer
½ röd chili
salt
Salsa:
100 g mango
5-6 st cocktail tomater
½ chili
1 msk olivolja
Sötpotatispommes:
1 stor eller 2 mindre sötpotatisar
1-2 msk olivolja
en nypa ört- eller flingsalt
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Hacka laxen i små bitar i en bunke. Tillsätt finhackad chili, salta efter smak. Forma till två burgare. Stek burgarna på medelhög värme i ca 3-4 minuter på varje sida.
Finhacka mango, tomater och chili till salsan. Blanda alla ingredienserna i en skål. Häll i en matsked olivolja, rör ihop allt.
Skala och skär sötpotatisen i klyftor, lägg dem i en bunke. Häll över olivolja och blanda runt med händerna så att potatisen blir täckt av olja. Lägg potatisen på en plåt och grädda i ugn ca 20 minuter. Salta med ört- eller flingsalt när potatisen är färdig.
Recept: Falafel med yoghurtkräm
2-3 portioner
Falafel:
300 g kikärtor
½ pressad lime
1 msk tahini
1 liten rödlök
svartpeppar
1 msk olivolja
1 tsk spiskummin
1 nypa flingsalt
Yoghurtkräm:
½ dl turkisk yoghurt
½ dl naturell kvarg
½ pressad lime
1 näve basilikablad
Serveringsförslag:
bönpasta
sallad
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Finhacka rödlöken och stek lätt så den blir mjuk. Blanda alla ingredienser till falaflarna till en jämn smet. Kör med mixerstav. Forma till åtta bollar och lägg falaflarna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 10-12 minuter. Vänd falaflarna efter halva tiden i ugnen.
Klipp basilika bladen till mindre bitar. Blanda samman alla ingredienser till yoghurtkrämen. Ställ kallt innan servering. Servera bönpastan enligt anvisningarna på paketet. Servera med en fräsch sallad.
Recept och foto: Yvonne Lundgren, Kropp och Kost
Fler kost- och hälsotips hittar du i Yvonnes blogg Hälsa utan quickfix och dieter