Raggmunkar – recept för extra goda och proteinrika

Potatis är både billigt, gott, näringsrikt, klimatsmart och lätt att variera till olika delikata rätter – som raggmunkar eller potatisplättar. Här rekommenderade recept ur personliga tränaren-, kocken- och kostrådgivaren Isak Melin´s debutbok “Mat Rätt”.

Raggmunkar och potatisbullar är klassiska husmansrätter av potatis som du både kan förhöja smaken och proteinhalten på med riven ost. Det är ett av alla tips du hittar i boken “Mat Rätt” av personliga tränaren-, kocken- och kostrådgivaren Isak Melin. Kanske något att prova på Potatisens dag 26 oktober, eller vilken dag som helst förstås.

raggmunkar

Raggmunkar – extra goda och proteinrika

Ingredienser, 2 portioner:

  • 250 g potatis
  • 3 msk havremjöl
  • 2 dl riven ost
  • 2 st äggvitor
  • 1 tsk olja
  • salt & peppar
  • 1 dl lågkalorilingonsylt

Gör så här:

  1. Grovriv potatisen och pressa ur så mycket vätska som möjligt.  
  2. Blanda ner osten med potatisen och övriga ingredienser, för utom oljan.
  3. Forma till önskad storlek och stek i oljan på 2/3 av maxvärmen. Stek på båda sidorna tills raggmunkarna fått en fin färg.
  4. Ta av och servera med lingonsylten.

Enkla potatisbullar istället för raggmunkar?

  1. Gör små hål i varje potatis med en gaffel och lägg in dessa i  mikron i ca 9 min. 
  2. Ta ut och låt svalna, och ta försiktigt sedan bort skalet.
  3. Mosa potatisen och blanda ihop med övriga ingredienser, för utom oljan.
  4. Forma till önskad storlek och stek i oljan på 2/3 av maxvärmen.  Stek på båda sidorna tills potatisbullarna fått en fin färg.
  5. Ta av och servera med lingonsylten.

Smaklig måltid!

Skriv ut Pin
1 från 1 röst

Raggmunkar – extra goda och proteinrika

Måltid Lunch, Middag
Tag isak melin, mat rätt, raggmunk, raggmunkar, raggmunkens dag
KCAL/Portion 399-399
Portioner 2 portioner

Ingredienser

  • 250 g potatis
  • 3 msk havremjöl
  • 2 dl riven ost
  • 2 st äggvitor
  • 1 tsk olja
  • 1 krm salt & peppar
  • 1 dl lågkalorilingonsylt

Instruktioner

  • Grovriv potatisen och pressa ur så mycket vätska som möjligt.  
  • Blanda ner osten med potatisen och övriga ingredienser, för utom oljan.
  • Forma till önskad storlek och stek i oljan på 2/3 av maxvärmen. Stek på båda sidorna tills raggmunkarna fått en fin färg.
  • Ta av och servera med lingonsylten.

Fler goda och hälsosamma recept hittar du i Isak Melins nylanserade bok ”Mat Rätt”. Här har han samlat sina favoriter för en bra balans i vardagen, utan att du ska behöva kompromissa med smaken. Boken innehåller dessutom en personlig QR-kod som ger dig exklusiv tillgång till nya recept varje fredag, samt en portionsnyckel som hjälper dig att räkna ut ditt specifika energibehov.

Boken ”Mat Rätt” hittar du bl.a. här.

Om Isak Melin

Isak Melin har titlar så som personlig tränare, kock och kostrådgivare i ryggsäcken. Han har vunnit SM-silver i bodybuilding och slagit flera rekord inom extremätning; vilket resulterat i att Isak fått synas på olika medier så som den populära youtubekanalen Uppdrag: Mat tillsammans med profilen Mustiga Mauri. Idag jobbar Isak som hälsocoach i Göteborg och inspirerar dagligen sina många följare på Instagram med recept och tips till en hälsosammare vardag. Följ Isak Melin här.

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Receptbetyg