PT:n: ”Andra påverkas när du talar illa om din kropp”

PT:n: "Andra påverkas när du talar illa om din kropp"

Camilla Johansson, PT och bloggare: ”Du som högt beklagar dig över din fetma, akta så du inte skapar skrubbsår i någon annans själ! Pratar du illa om dig själv sätter du en prägel i din självbild och får andra att vända sig mot spegeln och leta fel”. Här är hennes blogginlägg:

Läs mer av Camilla Johansson på hennes blogg.

NEJ! Bantning är INTE okej att använda hur som helst

 

IMG_3498.JPG

Snapchat: ptblogcamilla 

När vi använder oss av uttryck alldeles för lättvindigt så blir det ett ”okejande” till att göra farliga saker. Som bantning som exempel. Min matthet vet inte till sig när jag hör människor med några kilo extra deklarera tydligt att de minsann ”måste banta nu”… 

Innan vi ens fortsätter på ämnet banta så skulle jag vilja höra vad de här människorna som ska gå ner 5, 10 eller 20 kilo ens tänker när någon med sjukdomen fetma hör dem prata nedvärderande om sig själva inför alla? Om hen tycker att hen har fel på kroppen, vad säger det om mig? Kanske en sådan tanke väcks och skapar ett skrubbsår i själen? Vi kan nog alla relatera till liknande uttalande som fått oss att tänka till över vår egna situation. Kanske utan att ens reflektera över saken innan. 

 

 

Jag skulle vilja se respekt och faktiskt lite försiktighet när det högt samtalas om kroppar och ”alla dessa jävla fel” som det hela tiden talas om. Du hörs och när du pratar illa om dig själv så sätter du inte bara en prägel i hur du själv ser på dig själv, du får även andra att vända sig mot spegeln och leta fel. Beteenden smittar alltid, dåliga som bra. 

 

Bantning är från grunden ett ord som beskriver att man lägger sig på ett litet energiunderskott i jämförelse med sin fysisk aktivitet. Med andra ord inte alls speciellt katastrofalt och beskriver enkelt att  man vill gå ner i vikt. MEN med en hyperhets, dieter, osunda ideal och träning i extrema former så har ordet ”banta” blivit en trigger. En trigger som med lätthet kan skapa katastrofala tankar hos vissa individer. 

 

Därför tycker jag att vi alla ska använda vårt sätt att prata om oss själva lite mer ansvarsfullt och framförallt förstå att vi ÄR viktiga, vi GÖR skillnad… Ditt sätt att se på dig själv smittar mer än du anar och du kan vara en riktig inspiration i världen av egna relationer med sin kropp. 


VAR den förändring DU vill se i världen. Puss & Kram.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.