PT-duons 10 anledningar att träna kampsport

PT-duons 10 anledningar att träna kampsport

Kampsport gör susen för andning, muskler och kroppskontroll. Här listar PT-duon Milomir Stevanovic och Gianna Troyse 10 anledningar till att du ska börja.

Milomir efter dagens boxningspass!

Gianna efter dagens boxningspass! 

Sparring i ringen 🙂 

 

Det finns många tankar kring kampsport och dess för- och nackdelar. Jag och Gianna som driver den här bloggen har tränat kampsport i större delen av våra liv och har upplevt mycket positivt genom åren. Det fins en mängd olika kampsporter idag och kampsporter praktiseras som kamp, självförsvar eller sport med poängsystem. Men de är mycket mer än bara bara det de flesta tror, det är mer än bara sparkar och slag, fånga, kasta, greppa och strypa. Självklart tränar du din fysiska styrka, men du tränar även på att uppnå harmoni och balans mellan din kropp och ditt psyke. Här listar vi 10 orsaker till varför vi gillar att träna just kampsport! 

 

# 1. Självförsvar 

Att ha kunskaper i kampsport och självförsvar är aldrig en dålig sak tycker vi. Detta kommer även ge dig en liten boost för ditt självförtroende och förhoppningsvis inte göra dig till offer i en situation där du behöver försvara dig själv. Du är en fighter.

 

# 2. Bra cardio

Kampsporter har en mycket positiv effekt på hjärt- och kärlhälsan. Påfrestningen i kampsportens olika grenar förbättrar hjärtfrekvensen, och samtidigt ökar det blodflödet i hela kroppen. Det ger båden en bra kondition men även en bra kardiovaskulär hälsa. 

 

# 3. Kroppskontroll och koordination

Alla kampsporter förbättrar koordinationen och balansen eftersom du arbetar i de vinklar vi normalt inte gör. Väldigt ofta kommer du öven sparka med ena benet och stå stabilt på det andra. För att inte tala om koordination då du behöver ha koll på både armar och ben samtidigt och jobba lika bra med höger som vänster. Du ska även överföra din energi i hela kroppen, och byta riktning snabbt, enkelt och smidigt. 

 

# 4. Flexibilitet 

En kampsportare behöver kunna erhålla en stor flexibilitet i muskler, leder och ligament. Det här är ju även något som är positivt när du blir äldre, att vara stark och flexibel i leder och ligamet. 

 

# 5. Fokus

Fokus är något som är väldigt viktigt när man tränar kamsport, du måste kunna fokusera på att vara ”här och nu” så du inte drar på dig en skada för att du inte lyssnar på instruktören. Under träningspassen behöver du även vara medveten om din omgivning och dina träningskamrater så ni inte ”ramlar in i varandra” 

 

# 6. Självförtroende

En av de stora fördelarna med att träna kampsport är att du kan förbättra ditt psykiska välbefinnande. Du lär dig myket om dina egna rädslor och dina känslomässiga tillstånd när det kommer till rädsla och aggressivitet. 

 

# 7. En starkare kropp

Att träna kampsport ger dig självklart bra muskelmassa och du blir ju starkare kroppsmässigt med. Men det är aldrig fel att kombinera med gymträning tycker vi! 

 

# 8. Respekt och ansvar

Inom kampsporten är det väldigt sportsligt och man tackar alltid till sina kamrater innan och efter en övning. I vissa sporter behöver du även ”buga” in och ut ur träningslokalen. De flesta har hårda förhållningsregler i klubbarna för att alla ska känna sig sedda och respekterade. 

# 9. Utmaningar

De som vill tävla inom kampsport kan göra det inom många olika grenar och på många olika sätt. Att tävla betyder inte alltid att man ska ”slåss” utan det kan röra sig om att man tävlar i mönster eller tävlar i olika uppvisningsformer. Givetvis kommer vi även lyfta att man kan tävla i olika kampsporter och varje del har sitt eget poängstystem. Vissa har inte full kontakt medans vissa har det och där knock är tillåtet. 

# 10. Ha kul och få vänner

Det viktigaste är att all träning är rolig träning och att man trivs med det man gör. Det är ofta en väldigt härlig atmosfär i kampsportsklubbar och det är lätt att få vänner. Det bästa är att alla har samma intressen så det är inte svårt att hitta någon att prata med! 

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.