Vi älskar den med köttfärssås när vi är barn, vi älskar den med ketchup när vi är unga och nyutflyttade, och vi älskar den oändliga variationen och enkelheten när vi ska få ihop livspusslet med familj, jobb och träning. Men, det är skillnad på pasta och pasta. Här avslöjat vi fem knep för perfekt pasta och bjuder på recept för Pennette con verdure. Bon apetit!
Italienare äter pasta redan i vaggan, och även om vi svenskar inte är riktigt lika frekventa pastaätare, så följer den oss ändå genom livets olika stadier.
Fler och fler början även förstå skillnaden mellan olika pastasorter, och att det kan vara värt att betala några kronor extra för att få spänstig pasta med rätt tuggmotstånd. Du vet, ”al dente”.
Riktigt fin pasta tillverkas av durumvete, ett slags urvete med hög proteinhalt. Den höga proteinhalten gör att pastan smakar mer, inte klibbar ihop och bevarar spänsten även efter kokning. Här visar sig ofta kvalitetsskillnaderna på pasta, då pasta gjord på mjöl av mjukvete med lägre proteinhalt blir svårare att koka, klibbar gärna ihop och är lite sladdrig i konsistensen.
Zeta pasta består enbart av durumvete och all pasta (med undantag för spagettin) bronsvalsas. Det innebär att pastan får en ruggad, lite ojämn yta som gör att såsen sugs upp bättre. Smakupplevelsen blir helt enkelt större.
Sedan 2010 firas Internationella Pastadagen den 25e oktober även i Sverige. Här bjuder vi på ett recept för en enkel och fantastiskt god pastarätt inför högtidsdagen.
Pennette con verdure
Ingredienser:
– 400 g Zeta Mezze Penne Casa Di Luca
– Zeta Mezze Penne Casa Di Luca
– 300 g zucchini tunt skivad
– 3 vitlöksklyftor hackade
– 1/2 röd chili finhackad
– 1/2 dl Zeta Extra jungfruolivolja Classico
– Zeta Extra jungfruolivolja Classico
– 1 frp Zeta Svarta bönor
– Zeta Svarta bönor, avrunna och sköljda
– 150 g sockerärtor strimlade
– salt
– nymalen svartpeppar
– 1-2 msk pressad citron
Gör så här:
1. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
2. Fräs zucchinin mjuk på medelvärme tillsammans med vitlöken och chilin i rikligt med olivolja, salta och peppra, lägg i bönor och sockerärter så de blir riktigt varma.
3. Låt pastan rinna av genom ett durkslag.
4. Blanda pastan med grönsakerna och citronsaften, servera med extra olivolja och hyvlad parmesan.
God och glad pastadag!
Text: Jennie Kilgren – copykatt.se