Nu när sommaren närmar sig är paj perfekt mat du kan ta med på picknicken eller äta som tillbehör om du grillar. Här hittar du ett recept på en supergod spenat- och fetaostpaj som passar bra till lax, kyckling, en köttbit eller som vegetarisk ensamrätt. Den går dessutom fint att förbereda dagen innan eller frysa in till senare.
Paj med fetaost och spenatpaj
Ingredienser:
– 100 g keso naturell
– 2,5 dl mjöl, exempelvis dinkelmjöl
– 400 g bladspenat
– 1-2 vitlöksklyftor
– 1/2 tsk salt
– 1 krm svartpeppar
– ca 10 marinerade soltorkade tomater
– ca 20 svarta oliver
– 200 g fetaost
– 3 ägg
– 3 dl mjölk
Gör så här:
1. Blanda keson med dinkelmjölet och tryck ut degen i en smord ugnsform. Låt vila i kylen ett tag. Sätt ugnen på 200°.
2. Tina bladspenaten och kläm ur vattnet. Pressa i vitlöken och tillsätt salt och peppar.
3. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 15 min. Ta sedan ut formen och låt svalna något.
4. Strimla tomaterna.
5. Fördela spenaten på pajdegen, lägg på tomaterna och oliverna samt smula över fetaosten.
6. ihop äggen och mjölken och häll blandningen över pajen.
7. Grädda i mitten av ugnen ca 35 min.
8. Servera med exempelvis en bit kött, fisk, fågel, quornfilé eller som vegetarisk ensamrätt.
Text och foton: Anna Lissjanis