Som tillbehör på buffén, för- eller huvudrätt – en smakrik paj med fetaost och tomater passar de flesta tillfällen. Här bjuder vi på ett recept som garanterat gör succé, om och om igen.
Paj med fetaost och soltorkade tomater
Ingredienser för 4 portioner:
– 150 g smör, kallt och tärnat
– 5 dl vetemjöl (byt ut mot grövre mjöl, till exempel näringsrikt dinkelmjöl, om du önskar)
– 0,75 dl kallt vatten
– 1 st rödlök
– 300 g fetaost
– 1 liten burk oliver
– 10 st soltorkade tomater
– 6-10 st körsbärstomater
– 4 st ägg
– 3 dl valfri grädde
– oregano, salt och peppar
Gör så här:
1. Kör smör och mjöl till smulor i en matberedare. Tillsätt lite vatten i taget och kör tills degen börjar gå ihop, stäng av direkt när degen börjar binda sig.
2. Ta upp degen på ett mjölat bord och arbeta tills du får en smidig deg.
3. Täck degen med en plastfilm och låt vila i kylen cirka 30 minuter.
4. Tryck sedan ut degen i en pajform som är cirka 24 cm i diameter.
5. Lägg rödlök, tomat, oliver och fetaosten på pajdegen.
6. Vispa ihop ägg och grädde, krydda efter smak och häll äggstanningen över pajen och toppa till sist med de soltorkade tomaterna.
7. Grädda i ugnen på 175° i cirka 25-30 minuter, den ska sätta sig och få en fin gyllene färg.
8. Ta ut och servera gärna med färska grönsaker!
Text: Martina Norling
Behöver du hjälp att hitta rätt bland olika träningsanläggningar, tips på häsloinriktade restauranger, spa, kliniker, jobb och utbildningar inom hälsa – missa inte vår hälsoguide!
Följ SportHälsa på Facebook och Instagram @sporthalsa för att inte missa mer inspiration inom träning, hälsa och skönhet.