Olika aktiviteter till att träna din hjärna

Allt fler svenskar är medvetna om att ens mentala form har stor inverkan på ens övergripande hälsa. Denna text kikar närmare på betydelsen av hjärngympa för att hålla sig ung och i form. Artikeln presenterar olika sätt hur man kan öva sin hjärna och därmed förbättra sin hälsa och livskvalitet. 

Betydelsen av att träna sin hjärna  

Precis som muskler så måste hjärnan tränas för att hållas i form. Ju mer man tränar sin hjärna desto bättre minne får man. Detta beror på att hjärnans nervceller blir starkare och mer förbundna när man tränar sin hjärna. En hjärna kan beskrivas som en organisk dator vars nätverk blir starkare ju mer man använder det. Studier visar att hjärngympa motverkar demens och andra allvarliga sjukdomar. Detta har resulterat i att hjärngympa numera anses vara en vital aktivitet för både barn, vuxna och inte minst äldre människor. Regelbunden träning av hjärnan bromsar åldrandet och resulterar i att man får mer energi och förblir mer ung i sinnet. Människor som tränar hjärnan brukar leva längre och upplever som regel en förhöjd livskvalitet. Hjärngympa minskar också risken för depressioner. Nedan presenteras olika aktiviteter som är bra för att träna sin hjärna och hålla sig i form mentalt. 

Spela poker

Poker är ett av de mest populära casinospelen i Sverige och internationellt. Spelet är inte enbart underhållande men erbjuder samtidigt riktigt bra hjärngympa eftersom det handlar mer om strategi än om tur. Genom att studera olika pokerstrategier så kan spelaren träna sin hjärna. Det krävs en del erfarenhet för att bli bra i poker. Men precis som med andra hjärnrelaterade aktiviteter så blir man bättre ju mer man spelar poker. Texas Hold’em är en populär variant av poker som passar bra för nybörjare eftersom den är relativt lätt att lära sig. Andra uppskattade pokerversioner är Carribean Stud och Omaha som är mer avancerade och är därför bra hjärngympa för mer erfarna spelare. 

Yoga

Yoga är en indisk religionsfilosofi som fokuserar på det viktiga samspelet mellan sinnet, andningen och kroppen. Yoga är därför en utmärkt hjärnaktivitet som har blivit populär i Sverige och runt om i världen. Som utövare av yoga så kan man glädja sig åt en högre grad av mental harmoni och en minskad stressnivå. Yoga lär även leda till en generellt bättre sömnkvalitet och högre livskvalitet. 

Spela schack

Schack brukar förknippas med hög intelligens och är en utmärkt aktivitet som tränar ens hjärna. Spelet lär ha uppfunnits i det antika Indien för mer än 1500 år sedan och anlände till den västliga världen via Persien. Schack handlar som bekant om att besegra motståndarens kung och uttrycket schackmatt är persiska och betyder kungen är besegrad. Schackspelande leder till ett förbättrat minne och hjälper utövaren att utveckla sitt strategiska tänkande eftersom spelet handlar om att förutse flera drag åt gången. Genom att spela schack så kan man också förbättra sin koncentrationsförmåga och stimulera det logiska tänkandet. 

Sudoku          

När det gäller logikspel så tillhör sudoku bland de allra bästa formerna för hjärngympa. Spelet blev populärt i Sverige 2005 och består av nio kvadrater och sudoku kan beskrivas som ett slags sifferpussel i motsättning till ett korsord med bokstäver. Vid första anblick så verkar spelet relativt enkelt men det krävs en del erfarenhet för att bemästra sudoku. Spelet går ut att sätta in siffrorna ett till nio så att varje lodrät och vågrät rad innehåller varje tal en gång. Man kan numera spela sudoku i dagstidningar eller skaffa sig specifika böcker med detta spel. 

Brädspelet Go 

Det antika brädspelet Go kommer från Kina och lär ha utvecklats för drygt 2500 år sedan. Spelet handlar om att omringa motståndarens pjäser vilket låter betydligt lättare än vad det är. Go är en utmärkt aktivitet för hjärnan och har under åren utövats av några av världens största genier som Microsofts skapare Bill Gates och den världsberömde fysikern Albert Einstein. 

Bingo

Bingo är ett väldigt uppskattat spel i Sverige som länge spelades i bingohallar. Idag är det betydligt vanligare att spela bingo på nätet och det finns många spelsajter som erbjuder detta spel. Bingo är en utmärkt form för hjärngympa som hjälper utövaren att hålla sig i form. Bingo lär också leda till en förbättrad koncentrationsförmåga och snabbare reaktionsförmåga. Sist men inte minst så erbjuder bingo en social dimension som är värdefull, speciellt för äldre och relativt ensamma personer. Genom att spela bingo med andra så kan denna aktivitet både trimma hjärnan och motverka depressioner. 

Memory spel

Som namnet avslöjar så handlar memory spel om att testa en minne genom att finna och para ihop identiska kort. Utmaningen handlar om att komma ihåg var de olika korten ligger. Genom att regelbundet spela memory spel så kan man dramatiskt förbättra sitt minne och till och med sitt fotografiska sinne. Det finns memory spel för både barn och vuxna så detta spel är en utmärkt form för hjärngympa för hela familjen. 

Slutsats

Hjärngympa är viktigt för att hålla sig i form och förbli ung i sinnet. Populära och effektiva hjärnaktiviteter inkluderar schack, poker, bingo, sudoku, memory spel, yoga och brädspelet Go.

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.