Lök, russin och avokado. Jättebra för dig – men jättefarligt för din katt. Tänk till nästa gång du ger av det goda till din lurviga lilla vän.
Vanliga symtom på förgiftning är att katten kräks, darrar, fradgar eller vinglar beroende på vad den fått i sig. Fel mat kan orsaka allvarliga tillstånd som njur- och leversvikt, hjärtfel och i värsta fall är det direkt dödligt. Men det är inte alltid som skadorna syns direkt på djuret. Här är livsmedel du ska se upp med:
Lök
All lök innehåller ämnet alicin som orsakar förgiftningssymptom hos katter. Ämnet finns både i rå och tillagad lök och orsakar grav blodbrist (anemi) hos kattdjur. Ämnet kan även orsaka skador i lever och andra organ.
Symptomen kan vara aptitlöshet, diarré, kräkningar, snabb andning, hjärtklappning, bleka slemhinnor, rödfärgad urin och buksmärtor.
Choklad
Choklad innehåller ämnet teobromin vilket är väldigt giftigt för katter. Ju mörkare choklad desto farlogar. En riktlinje är nämligen att ju mörkare chokladen är desto mer teobromin innehåller den.
Symptomen uppkommer oftast efter 2-24 timmar och yttrar sig som kräkningar, buksmärtor, törst, inkontinens, skakighet, rastlöshet, riklig salivering och hjärtklappning. Större mängder kan orsaka allvarligare symtom eller dödsfall.
Vindruvor/russin
Vindruvor, russin och korinter kan ge katter allvarliga symtom såsom kräkningar, diarré, buksmärtor och slöhet. Inom 1-3 dygn kan njurskador tillstöta vilket kan visa sig genom kräkning, buksmärta, att katten kissar dåligt eller inte alls. Dödsfall har inträffat vid intag av så lite som sju vindruvor.
Paracetamol och acetylsalicylsyra (till exempel alvedon och magnecyl)
Göm undan läkemedlen! Smärtstillande medel med paracetamol eller acetylsalicylsyra är mycket giftigt och dödligt för katter. Kontakta alltid din veterinär för att få smärtlindrande medicin speciellt framtagen för djur.
Paracetamol gör att kattens blod inte kan transportera syre och en enda tablett kan utgöra en dödlig dos. Symptom är att katten blir hängig, kall, kräks och får mörkt blåröda slemhinnor-
Acetylsalicylsyra påverkar syretillförseln och symptom kan vara hyperventilation, kräkningar, kramper och koma.
Xylitol – sockerfria tuggummin, godis samt sugtabletter
Katter är väldigt känsliga för xylitol då de får en ökad insulinfrisättning av ämnet. Det kan leda till en allvarlig sänkning av blodsockret samt leverpåverkan. Även flourtuggummin, floursköljlösningar och tandkrämer kan innehålla xylitol.
Symptomen kommer vanligen inom en timme och djuret börjar då kräkas, skaka och bli allmänpåverkad.
Deg/alkohol
Katter kan bli alkoholförgiftade genom att äta deg, då degen jäser i magen. Symtom är buksmärta, uppsvälld buk, kräkning och vinglighet.
Giftiga växter
Se till så att katten inte tuggar på blommorna! Liljeväxter, änglatrumpet, julros och hyacint är exempel på växter som kan skada njurarna så pass mycket att katten inte överlever.
Avokado
Hela avokadon innehåller persin som är giftigt för de flesta djur och som kan skada hjärta och mag-tarmkanal. Det är särskilt farligt för fåglar. Även bladen innehåller höga halter av ämnet så se till så att katten inte kan äta av dem ifall att du har en egen växt.
Bittermandel
Bittermandel innehåller cyanid som är dödligt i stora mängder för katter. Bittermandel finns i vissa kakor och i mandelmassa. Cyanid blockerar cellernas upptag av syre vilket ger symtom med ökad andningsfrekvens, andningssvårigheter, ljusröda slemhinnor, svaghet, illamående, kräkningar och medvetslöshet.
Mjölk
Många katter kan inte bryta ner laktosen som finns i komjölk. Undvik därför att ge katten mjölk så undviker djuret obehag och risk för övervikt.
Frukt
Frukt innehåller både socker och syra vilket kan påverka katters tänder negativt.
Andra faror i hemmet
Råttgift
Råttgift kan ge inre blödningar då det innehåller ett ämne som försämrar blodets koagulationsförmåga. Produkter som innehåller alfakloros är särskilt farliga för att det ännu inte finns något motgift. Det räcker att katten äter en mus som avlidit av råttgiftet för att den ska bli dödligt förgiftad.
Glykol
Glykol finns i kylarvätska, spolarvätska och läckande element. Katten kan få i sig glykol om den slickar från ett läckande element eller från en läckande bil. De kan även slicka i sig glykol när de trampat i det av misstag och försöker tvätta sig rena. Glykol är giftigt för katter men de tycks, till skillnad från hundar, inte tycka om smaken lika mycket och blir därför sällan förgiftade.