Nyttiga tillbehör i stället för ris och pasta

Nyttiga tillbehör i stället för ris och pasta

Försöker du att dra ner på kolhydraterna men har svårt att skippa ris och pasta? Inget problem! Att ersätta pasta och ris behöver inte vara så komplicerat. Det finns många goda och nyttiga tillbehör för dig som inte vill äta vanliga pasta eller vitt ris. Spana bara in de här snabblagade recepten och nyttiga färdigprodukterna!

 

Zucchinipasta
4 portioner

Ingredienser:
2 zucchinis (beroende på storlek)
salt

Gör så här:
Hyvla zucchinin i tunna skivor med hjälp av en osthyvel. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull. Koka zucchinipastan i cirka två minuter. Låt zucchinipastan vila på hushållspapper eller en kökshandduk i några minuter innan servering.

sites/default/files/zucchinipasta.jpgZucchinipasta är riktigt nyttig snabbmat!


Rotfruktsgratäng
4 portioner

Ingredienser:
2 palsternackor
1 sötpotatis
1 rotselleri
1-2 vitlöksklyftor
1-2 dl vispgrädde (går att utesluta)
valfri ost att toppa gratängen med
salt, peppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skiva rotfrukterna. Lägg rotfrukterna i en ugnssäker form. Blanda runt rotfrukterna med grädde, salt, peppar och pressad vitlök. Toppa gratängen med ost. Låt stå tills gratängen fått en fin färg, cirka 15-20 minuter.

Tips! Riv rotfrukterna i stället för att skiva om du vill du ha en lättare rotfruktsgratäng där rotfruktssmaken är mindre framträdande.

Blomkålsmos
4 portioner

Ingredienser:
1 stort blomkålshuvud
2 dl valfri ost (går att utesluta)
salt, peppar

Gör så här:
Dela blomkålshuvudet i små buketter och koka några minuter i saltat vatten. Häll av vattnet från blomkålen. Mixa blomkålen tillsammans med osten med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar.

sites/default/files/blomkålsmos_0.jpgBlanda i din favoritost i blomkålsmoset för ett smakrikare mos

 

Rotfrukt i ugn
4 portioner

Ingredienser:
ca 1 kg rotfrukter, exempelvis palsternacka, blomkål, rödbetor, morötter, rödlök, potatis.
2 msk olivolja
salt, peppar

Gör så här: 
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär rotfrukterna i bitar eller klyftor. Lägg rotfrukterna i en ugnssäker form. Ringla över lite olivolja och strö över salt och peppar. Sätt in rotfrukterna i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.

Tips! Variera smaken genom att krydda med chili och vitlök eller strössla över finriven parmesan.

sites/default/files/rotfrukter.jpg

 

Blomkålsris
4 portioner

Ingredienser:
1 stort blomkålshuvud

Gör så här:
Skölj blomkålen och riv sedan blomkålshuvudet på den grövsta sidan av rivjärnet. Låt blomkålsriset koka i vatten cirka 10 sekunder. Häll av riset i durkslaget, klart att servera!

Bönpasta
Pasta gjord på ekologiska sojabönor som är proteinrik, fiberrik och även glutenfri. Ger lång mättnadskänsla, har fyra gånger mindre kolhydrater än traditionell pasta. Finns i tre utföranden: Spagetti, fettuccine på gröna sojabönor samt fettuccine gjord på gula sojabönor. 

Näringsvärde per 100 g fettucine, gula sojabönor:
Energi: 1510 kJ/360 kcal
Protein: 44 g
Fett: 9 g
Kolhydrater: 18 g
Fiber: 15 g
Salt: 0,016 g

Rek. pris: 30 kr, 200 g.
sites/default/files/bönpasta.jpg

Spagetti av svarta bönor
Pasta gjord av endast ekologiska svarta bönor. Den klibbar inte, är naturligt fiberrik, glutenfri och är naturligt proteinrik. Dessutom har den lågt kolhydratinnehåll med långsamma kolhydrater som ger lång mättnadskänsla.

Näringsvärde per 100 g:
Energi 1344 KJ/322,5 Kcal
Protein 45,1 g
Fett 3,6 g
Kolhydrater 16,2 g
Kostfiber 21,1 g
Natrium 7 mg

Rek. pris: 35 kronor, 200 g.

sites/default/files/Svarta bönor spagetti.jpg


Sjögräsnudlar

Nudlar består av vatten, tång, aloe vera och natriumalginat, som framställs från brunalger. Sjögräsnudlar har höga halter av mineraler såsom kalcium, kalium, jod, magnesium och järn. De innehåller även spårämnen, enzymer och aminosyror.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras