Ny studie: Nypon hjälper mot ledbesvär och nedsatt rörlighet

Ny studie: Nypon hjälper mot ledbesvär och nedsatt rörlighet

Nypon är inte bara nyttigt i den bemärkelse att de är proppfulla med C-vitamin och antioxidanter. De hjälper även till mot ledbesvär och nedsatt rörlighet. Det visar en dansk studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Gait & Posture.

 

I dag lider en fjärdedel av den vuxna befolkningen av någon sorts ledproblem. Nästan alla upplever någon form av ledproblem under sin livstid, vilket ofta leder till att man antar en onormal gångstil som i sin tur kan leda till ytterligare obehag. Många börjar ta läkemedel, anpassar sin träning eller försöker gå ner i vikt för att tackla obehagen.


Nyponpulver mot ledbesvär

Nu har forskare vid erkända Parker Institute i Danmark har undersökt huruvida nypon kan förbättra funktionen i knät när man går. Deltagarna har observerats med avancerad kamerateknik, tryckmätande golv och datalogaritmer. Forskarna har kunnat kartlägga deltagarnas gångmönster och möjliggjort en vetenskapligt korrekt gånganalys. I studien kunde forskarna se att nyponpulvret Litamove ledde till att knäts rörlighet förbättrades på 12 veckor. Nyponpulvret som användes i studien var Litozin, i Sverige heter samma pulver Litomove.

– Det här är en central studie, den första som objektivt mätt nyponets egenskaper. Nypon har länge använts som en kompletterande produkt vid ledbesvär men det har saknats bevis på att nypon faktiskt förbättrar rörligheten i lederna. Tills nu, säger professor Henning Bliddal från Parker Institute.

 

 

Studien kan du läsa här.

Text: Redaktionen
Bild från Pixabay
Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras