Nu kan du ställa upp i SM i plankan

Nu kan du ställa upp i SM i plankan

Kärringkånk, stövelkast och armbrytning i all ära, men just nu är plankan det hetaste du kan tävla i. Med uttagningar i Stockholm, Malmö och Göteborg och storfinal i huvudsatsen sätts både uthållighet och styrka på prov.

Bakom arrangemanget står Apotek Hjärtat som på det här viset drar sitt strå till stacken för att inspirera till en hälsosammare livsstil. Nu uppmanar de hela svenska folket att delta i övningen för att visa hur bra form vi är i. Vinnaren då? Han en eller hon som står längst får en stärkande träningsresa för två till ett värde av 30 000 kronor, till en än så länge hemlig destination. 

Kvinnor och män deltar i samma klass, men du måste vara 15 år fyllda för att få vara med och kvala in till finalen. Är du under 18 år måste du dessutom ha målsmans tillstånd att vara med.

Har du siktet inställt på världsrekord behöver du slå 3 timmar och 31 minuter om du är kvinna, och galna 8 timmar och en minut om du är man. Förmodligen nöjer du dig dock med några minuter, och kan njuta av goda hälsoeffekter LÄNK efter det.

Så hur står man i plankan utan att fuska? Lägg dig på mage på en plan yta, ställ dig på armbågarna så att bara underarmar och tåspetsar nuddar golvet. Händerna ska ligga mot marken – knutna eller med handflatorna neråt. Armarna ska vara vinklade i 90 grader, med ett avstånd mellan varandra på lite mer än axelbrett. Placera ihop fötterna och fäst blicken en decimeter framför händerna och viktigast av allt: Håll bålen så rak som du kan och stå så länge du orkar! Och kom ihåg andningen! Benen kan vara lite böjda. Det är jobbigt så det förslår ändå.
En som också kör hårt med planken är vår bloggare Erika.

<!–[if gte mso 9]>

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras