Simning i öppet vatten innebär att simbanan sällan är rakt fram. Du måste hela tiden anpassa dig efter utmaningarna som naturen erbjuder. Här kan du se en film och ta del av konkreta tips som underlättar din navigering i öppet vatten.
Navigera lättare med simglasögon
– Rätt form och storlek. Inför simning i öppet vatten och tävlingar som Tylösand Aquathlon & Swim lördagen den 22 juli och Stockholm Royal Park Aquathlon & Swim söndagen den 6 augusti är det viktigt att du hittar ett par simglasögon som passar just ditt ansikte.
– Typ av lins. Vid molnigt väder och om vattnet är mörkt så passar det oftast bra med en ljus lins. Men om det är solsken ute så passar är det bättre med en mörkare lins då vattenytan reflekterar det starka solljuset.
– Slipp imma. Skölj ansiktet i vattnet innan du sätter på dig simglasögonen så undviker du imma på glasögonen. Oftast är det temperaturskillnaden mellan ansiktet och vatten som orsakar imman.
Så funkar navigering vid simning i öppet vatten:
– När du navigerar så lyfter du huvudet enbart så att ögonen bryter vattenytan.
– Lyfter du huvudet framåt och uppåt för att både andas och navigera samtidigt så riskerar man en kallsup.
– Undvik att navigera för ofta för då tappar du tid och rytm.
Tips för navigering vid simlopp:
Navigeringen är en viktig del av hur man genomför taktiken vid en Öppet Vatten tävling. Det finns det möjligheter att under hela tävlingen spara både tid och energi.
– Följ strömmen. Vid Stockholm Royal Park Aquathlon & Swim på Djurgården följer simbanan Djurgårdsbrunnskanalen som slingrar sig fram och tillbaka genom Djurgården, och vid Tylösand Aquathlon & Swim i Tylösand gäller det att följa vågorna, strömmarna och hur havet beter sig på tävlingsmorgonen.
– Reka. Ta reda på hur simbanan ser ut före tävlingen, samt försök att hitta några ”högre landmärken” längs med banan. På Djurgården kan det tex vara huset rakt över Djurgårdsbrunnsviken vid starten och i Tylösand kan det vara Livräddartornen vid start & mål och längs med simbanan.
Simmarna kan koppla samman bojarna längs med simbanan med de ”högre landmärkena”, och på så sätt vet man bättre var på banan man befinner sig, samt vilken väg framåt som är snabbast mot mål.
Vill du veta mer om simning i öppet vatten? Här hittar du del 1 om vattenvana, här del 2 om armtag och andning, här del 3 om navigering, här del 4 om simstart i öppet vatten och slutligen del 5 om drafting. Lycka till!
Text: Anders Björkholm
Film: Jerker Dalunde
Foto: Lars Stålnacke