Möt Anders Szalkai – en av våra främsta experter inom svensk maratonlöpning, författare, löpcoach och chefredaktör på Runner´s World med imponerande prestationer bakom sig. Idag vägleder han löpare på alla nivåer, som dig här i våra 5 snabba.
Anders Szalkai´s meriter som löpare talar för sig själva. Hans långa resa, präglad av passion, uthållighet och imponerande prestationer berör och motiverar. Som den senaste svenska manliga vinnaren av Stockholm Marathon 2001, har han skrivit in sig i historieböckerna. Anders talang uppenbarade sig dock redan i unga år, och genom åren har han visat en enastående förmåga att utmana sina gränser och nå nya höjder. Ett engagemang som även sträcker sig bortom maratonlopp; han har även imponerat inom ultralöpning och ett SM-guld på 100 km.
► Lyssna även på SportHälsa snackar kost och träning poddavsnitt 56 där Anders Szalkai gästar med massor av motivations- och maratonträningstips.
Anders Szalkai är inte bara en framstående löpare för egen del, utan också en respekterad löpexpert för många andra, både i löpgrupper, online, i bok- och tidningsform. Hans djupa kunskap om träning har gjort honom till en eftertraktad rådgivare för löpare på alla nivåer. Som chefredaktör för tidningen Runner’s World delar han med sig av sin expertis och inspirerar läsare till en aktiv livsstil, dessutom via träningsprogram som bygger på en kombination av alla år i löparskor och vetenskaplig kunskap.
Anders Szalkais erfarenhet och ödmjukhet gör honom till en sann förebild. Ett levande bevis på att hårt arbete, uthållighet och en stark vilja lönar sig. I våra 5 snabba berättar han mer om sin framgångshistoria och delar sina bästa tips till dig som tränar mot ett maraton.
Mot maraton med Anders Szalkai – 5 snabba med månadens profil
1. Din ”korta” story – vem du är och hur hamnade du här?
– Jag började träna friidrott vid 13 års ålder och testade många olika grenar innan jag fastnade för löpning. Som 15-åring tog jag silver på 800 meter vid ungdoms-SM, och vid 18 vann jag terräng-SM i juniorklassen.
– Av en slump testade jag maraton redan som 19-åring. Under en skolresa till Paris efteranmälde jag mig och några klasskompisar till loppet. Trots att jag saknade både erfarenhet och långpassträning sprang jag på 2:32:48 och slutade på 32:a plats i ett lopp med cirka 10 000 deltagare.
– Efter det följde några år av träning utan elitsatsning, men drömmen om att vinna Stockholm Marathon föddes där i Paris. Så småningom började jag träna mer strukturerat med fokus på maraton. Med åren byggde jag upp både träningsgrunden och kunskapen om hur man bäst förbereder sig inför distansen. Jag blev känd för mina offensiva lopp i täten på Stockholms gator, men det dröjde innan jag nådde mitt stora mål. Efter två andraplatser i hela loppet och flera SM-guld (bästa svensk i loppet) fick jag till slut kliva högst upp på pallen – i mitt nionde försök 2001.
– Parallellt med min satsning i Stockholm Marathon hade jag äran att representera Sverige på maratonsträckan vid två Europamästerskap, två Världsmästerskap och ett Olympiskt spel.
– Mot slutet av min elitkarriär började jag skriva träningsprogram för motionslöpare, och efter att jag avslutade elitsatsningen växte både programskapandet och coachningen. Jag har alltid hämtat mycket inspiration från att se andra hitta träningsglädjen och lyckas nå sina mål utifrån sina egna förutsättningar.
2. Hur ser din träning ut idag?
– Jag springer ungefär 100 kilometer i veckan och tränar nästan varje dag om tid och möjlighet finns. Jag tycker fortfarande att det är roligt att lägga träningspusslet för att hålla min högsta nivå, anpassat efter både mina fysiska förutsättningar och mitt övriga liv. Oftast blir det 2 lite tuffare fartpass i veckan, ett lite längre lugnt pass, och resten av passen handlar om att komma ut och bara njuta av löpningen själv eller med löparkompisar.
3. Om du skulle ge våra läsare enbart 3 tips inför ett maratonlopp – vilka är det?
1. Ha en enkel men realistisk plan. Acceptera att träningen inte kommer att vara spikrak – det kommer att finnas både bra och tuffa perioder. Det viktigaste är helheten och kontinuiteten, inte enskilda pass som du känner att du ”måste” få in. Planen ska inspirera dig, inte kännas övermäktig. För maratonträning är långpassen en nyckel – hitta ett sätt att successivt bygga upp långpassen på ett sätt som passar dig.
2. Ta hjälp av det som motiverar dig. Tränar du bäst ensam eller tillsammans med andra? Hitta det upplägg som får dig att känna glädje och motivation i din träning.
3. Ha en strategi för loppet. Planera ditt tempo, ditt energiintag och mentala knep i förväg för att kunna hantera loppet på bästa sätt.
I Anders Szalkais bok får du mängder av träningsprogram och samlade kunskap mot maraton och andra långlopp. Läs mer om boken och köp till rabatt här!
4. Ditt absolut bästa träningspass – och värsta?
– Jag har nog inga ”värsta” pass – alla pass har sin tjusning. Även när det känns tungt får man en tillfredsställelse av att ha genomfört dem. Men det är klart att det finns perioder där skador eller skavanker har gjort löpningen mindre givande.
– Mitt bästa pass var tillsammans med en löparkompis från Helsingborg. Jag var i riktigt bra form, men det som gjorde passet extra speciellt var att min kompis också hade en superdag. Vi skulle egentligen springa intervaller med målet 15 x 400 meter, men vi kände oss så starka att vi bara fortsatte och körde 25 stycken. De sista fem gick snabbare än vad jag normalt skulle klara på ett maxpass med bara 5 x 400 meter. Att få dela en sådan upplevelse med någon som känner samma sak var riktigt häftigt – något vi kan prata om på ”gamla dar”.
”Loppet i mitt hjärta”
5. Var och när möter vi dig härnäst?
– Mitt nästa maratonlopp blir förhoppningsvis Boston Marathon i april, och därefter självklart Stockholm Marathon sista lördagen i maj – loppet i mitt hjärta och det lopp som i stor utsträckning format min resa som löpare!
Blir spännande att följa dig Anders. Tack för intervjun, för all inspiration du sprider och vidare lycka till med löpningen och livet!