Knaprigt fika som förutom god smak fyller dig med fibrer? Baka Mollys frökakor av enbart naturliga ingredienser.
Det finns gott om recept på “nyttiga bakverk” som dessa frökakor, men vad gör dem egentligen nyttiga? De flesta innehåller fortfarande någon form av socker, som de här faktiskt också gör. Men det som gör just de här kokorna nyttiga är allt annat bra som är i.
Gott om omättade fetter från tahini och nötter, packat med fiber från alla gryn, nötter och kärnor. Allt detta ger ökad mättnadskänsla och en boost av näringsämnen som är bra för vår matsmältning. Och så är det såklart gott också, njutning är ju en av våra hälsofaktorer.
Lättlagade och fyllda med goa grejer – baka Mollys fiberrika frökakor. Och har du inte alla ingredienser hemma kan du byta ut fröer och nötter mot det du har eller just dina favoriter.
Mollys fiberrika frökakor
Ingredienser till ca 30 kakor:
Ugn 175° C
- 6 dl havregryn
- 1.2 dl kokosmjöl
- 2.5 dl solrosfrön
- 2.5 dl pumpafrön
- 2.5 dl skivad mandel
- 1,2 dl ljus sesemfrön
- 6 msk chiafrön
- 1,2 dl torkade tranbär
- Hackade bitar av mörk choklad (70%+)
- 2 tsk kanel
- 1/2 tsk salt
- 2.5 dl lönnsirap
- 1,6 dl tahini
- 1 tsk vaniljextrakt
- 2 ägg (för vegansk alternativt: blanda istället 2 msk chiafrön med 5 msk vatten och låt stå i 5 min innan du blandar i)
Gör så här:
- Blanda alla torra ingredienser väl innan du har i resten.
- När mixen är klar, gör små bollar och tryck ut till kakor på en plåt med ugnspapper. De kommer inte bli större i ugnen, så de kan läggas ganska nära varandra.
- Grädda i ugnen 12-14 minuter. Enjoy!
Recept och bilder: Molly Möller, konstvetare och matskribent. Mer inspiration och godsaker får du på hennes Instagram, Nutrition with Molly