Möt killarna bakom Pegboard Sweden

Möt killarna bakom Pegboard Sweden

Ni har sett riktigt elitstarka människor tagit sig fram med pinnar i hål. Men även nybörjare kan ha glädje av en pegboard. Här har vi ställt några frågor till Tobias Francis på Pegboard Sweden, som förutom pegboards tillverkar hoppboxar i mycket bättre kvalitet än de brukar vara i.

1. Hur föddes idén med pegboards?

Grundaren Tobias Francis började på CrossFit Heby och blev ett fan av den pegboard som fanns uppmonterad i hallen. Per Karlsson och Jimmy Johansson som startade och driver crossfit-gymet sedan ett år tillbaka berättar att de är dyra, men framför allt är utbudet begränsat gällande storlekar och flexibilitet. De plyoboxar (JumpBoxes) som finns att köpa hos de vanligaste grossisterna är dessutom av begränsad kvalitet då de måste bytas efter 6-12 månader.

– Genom mitt företag, som tillverkar en helt annan produkt med samma tillverkningssätt men av helt annan kvalitet föreslog att vi skulle ta fram några prototyper på pegboards och boxar med samma höga materialkvalitet som jag använder, säger Tobias.

Tobias tog med hjälp av Per och Jimmy rätt dimensioner och önskemål på förbättringar som gör pegboardarna smidigare att lyfta fram och använda.

– Efter att prototyperna visade sig fungera perfekt och att de blev populära i hallen började jag marknadsföra dem och nu säljer vi våra pegboards och plyoboxar över hela Sverige. Även ”Jerk-Blocks” är på gång, berättar Tobias.


Tre glada pegboard-fans: Per Karlsson, Grundare av CrossFit Heby, Tobias Francis på PegboardSweden och Jimmy Johansson, Grundare av CrossFit Heby.

2. Till vilka vänder sig idén med pegboards?

Privatpersoner med hemmagym, men framför allt etablerade gym och crossfit-gym.

3. Kan även den väldigt otränade ha nytta av den?

Alla kan använda den på något sätt. Är man nybörjare kanske man inte orkar dra upp hela sin kroppsvikt, då kan man göra det lättare för sig genom att ta hjälp med benen. Eller sätt upp fot-klossar på väggen!

Läs mer: 10 anledningar att börja på crossfit

 

4. Någon särskild crossfit-övning som görs i den?

En vanlig standardövning när man klättrar pegboard inom crossfit är att man ska ta sig upp och sätta i peggarna i båda hålen högst upp. Sedan ta sig ner igen och sätta peggarna i två hål som är under en viss gräns innan man får släppa taget. Lyckas man med det har man gjort “1 repetition”.


5. Era bästa träningstips med den?

Se till att vara ordentligt uppvärmd i överkroppen innan, sen är det egentligen bara att leka på. Fantasin sätter gränserna! Tänk bara på att om du tagit dig upp måste du orka ta dig ner. Så en mjuk tjockmatta under kan vara tryggt, även fotklossar som du kan ta stöd av om armar och axlar börjar svika en.

HÄR kan du läsa mera om dem.

Text: Julia Kimell
Foto: Angelica Olsson

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras