Möt Hugo Rosas – Crossfitpappan med ett sportigt hemmaliv

Möt Hugo Rosas – Crossfitpappan med ett sportigt hemmaliv

En riktig höjdare i bloggvärlden, crossfit-killen Hugo Rosas, som har bygger upp sina företag runt bloggandet. Vi träffade honom för profilintervju och en fotosession som heter duga.

Hugos bästa tips för att lyckas med träningen

1. Hitta en träningspartner. Har du en mindre bra dag blir det svårare för dig att smita från träningen. Ni kan peppa varandra och motivera varandra.

2. Skaffa fasta rutiner. Kör inte efter hur du känner utan bestäm dig för vilka dagar du ska träna på.

3. Hitta en träningsform som är rolig. Testa en rad olika, det är många träningsställen som erbjuder prova på-pass.

Det är en avslappnad Hugo Rosas som möter oss en fredag i mitten av september. Han försöker ta det så lugnt som möjligt eftersom han drabbats av en liten förkylning som äldsta dottern tagit med sig hem från förskolan. För den som tränar mycket är det så mycket lättare att bli sjuk eftersom man är mer mottaglig när man just tränat hårt.

 – Då gäller det att äta väldigt bra, och jag tänker mycket på hur många timmar jag sover, säger Hugo Rosas.

Han slog igenom förra året, och bloggen likaså. Han och sambon Paula får glada hejarop på bloggen men han tycker det är ännu roligare att kunna inspirera andra. Hans blogg är mäkta populär och han skriver om både träning och familjeliv med glimten i ögat. Texterna kan ibland vara väldigt personliga och tillsammans med genomtänkta bilder och inspirerande texter har han tagit sig upp i den absoluta topplistan över de mest lästa bloggarna i Sverige.

Mest känd är Hugo Rosas för sin crossfit. Han har tävlat i lag-EM två gånger, dit han kvalade tillsammans med två andra killar och tre tjejer i online-tävlingen Crossfit open som börjar i slutet av februari varje år. Hans lag kom i topp 30 i Europa.

 – Mitt crossfit-mål är att kvala in individuellt. I år hamnade jag på plats 170 individuellt, men lagmässigt kom vi sexa! Som individuell idrottare måste man satsa hårdare. 

Gymnastisk svaghet

Det är framförallt i gymnastikdelen det brister för Hugo. Han behöver bli bättre på handstående, ringar och allt i räckena. Det bästa – och på samma gång sämsta – med crossfit är att det alltid finns något att förbättra sig i.

För Hugos del är det rörligheten som har varit den största utmaningen. Som gammal hockeyspelare kändes mycket omöjligt.

 – Att göra overhead squat första gången kom som en käftsmäll och armarna bara rörde sig framåt. Än i dag får jag jobba med det, men allting går och kroppen lär sig. Nu kan jag göra 2 repetitioner på 130 kilo.

Stretchar gör han inte, men däremot satsar han tungt på mobilitet. Både i tid och otid.

 – Jag kan sitta och guppa i squat när jag ser på teve. Och barnen tar efter.

De är ju så duktiga på squats!

 – Javisst, det är dem vi ska titta på. 

Inte satsa på åttapack

Folk i dag är hurtiga. Men många är också lata och kommer inte igång på allvar. Hugo tror det senare beror på att vi har fel sorts motivation.

 – Det funkar inte att träna för att bli snygg och gå ner i vikt och få ett åttapack. Resultaten kommer när man har som mål att må bra.

Hugo själv är stationerad på crossfit-gymmet Nordic där han målmedvetet kör två pass om dagen två dagar i veckan. Utöver det har han en hel vilodag och en aktiv vilodag. Då springer han eller spelar tennis. Prestationen finns inte med i bilden då, utan tempot är lågt och kravlös. Men även det kravlösa blir en sorts krav för Hugo, som har svårt att slappna av.

 – Ja, så är det. Jag deltog nyss i Tough Viking-loppet. Jag har aldrig gjort det innan. Jag sa innan till min träningskompis att vi skulle ta det lugnt.

Sedan gick starten. Hugo drogs med i kämparandan från sekund ett och presterade som om han aldrig gjort annat. 

Isländskt power

Inspirationen för att lyckas med crossfit kommer till stor del från hans inländska vän Numi. Det var han som tog med Hugo på det första crossfitpasset, och presterade väldigt imponerande i lagtävlingen. Den största majoriteten av träningspassen kör de tillsammans.

För att verkligen koppla av spelar han golf, eller går till badhuset med familjen. Han är en väldigt aktiv pappa och leker nästan mest av alla, enligt utsago.

 – Hela min familj är en riktigt träningsfamilj. Äldsta dottern Molly har haft med sig det hela livet. Hon har hejat på mig i Gladiatorerna och det är en av hennes favoritlekar nu. Min fästmö tränade ingenting när vi träffades. Hon hade tränat två gånger i sitt liv, utan att överdriva. Nu har hon ett starkt eget driv att bli bättre, och kör löpning och styrketräning. Det blir lätt så att ens största intresse smittar av sig.

Molly har precis börjat på idrottsskola där hon får leka loss och känna på många olika idrotter och danser. En av favoriterna hittills är att sparka boll.

När känner du dig på topp?

 – Jag är oftast på topp när pusslet i mitt liv är på plats. När alla i min familj mår bra, när träningen går bra och alla andra bitar med sömn, och mat och allt annat bara funkar. Men nöjd blir jag aldrig, jag vill alltid förbättras.

Beroende av mat

Svensk husmanskost är det godaste, både när han lagar själv och när Paula står för kockandet. Medan Paula mest går efter recept är Hugo den experimentella och kan häva i lite vad som helst. Med gott slutresultat.

 – Jag blir väldigt tyst när jag blir hungrig. Det känns som jag förbränner mer om jag pratar så det är bäst att bara hålla tyst, erkänner han.

Han äter inte nyttigt jämt, men är noga med att få i sig den näring han behöver. Det är en nödvändighet uppe på hans nivå.

 – Jag märker direkt om jag har ätit dåligt, det blir inget bra.

Rådet till den som vill komma i sitt livs toppform låter så här:

 – Kom igång bara. Du måste sätta upp mål och tro tillräckligt på dig själv. Du måste våga. Folk är för fega eller orealistiska. Det är klart att man måste pressa sig själv lite för att komma någon vart.

I Hugos bok finns enkla beskrivningar om hur man ska komma igång på riktigt, med tre pass i veckan. 

Text: Julia Kimell
Foto: David Thunander

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.