Den 26 april öppnar miniutställningen Löparen på Riksidrottsmuseet. Utställningen gör avstamp i dagens ökade intresse för löpning som motions- och tävlingsform och handlar bland annat om löptrender genom åren.
– Löpning är en naturlig rörelseform för människan. Vi har sprungit i tiotusentals år. Anledningarna till det är många. Vi har sprungit för att förflytta oss, för att skaffa föda och för att fira religiösa högtider. I dag springer allt fler för nöjets skull och för att förbättra hälsan. Oavsett orsak är löpning populärt i dagens samhälle, vilket inte minst syns på att allt fler springer olika lopp, säger Gunilla Stillström, intendent på Riksidrottsmuseet.
Utställningen är en del av ett löpartema som sätter prägeln på många av museets aktiviteter fram till och med september. Bland annat arrangeras en paneldebatt om lopp för kvinnor den 7 september som handlar om hur tjejloppen uppstod, hur de har förändrats över tid och vad det är som gör att så många kvinnor vill delta. Debatten gästas av Meeri Bodelid, SM-mästare i maraton, modejournalisten Sofia Hedström och Karin Lindelöf, forskare vid Centrum för genusvetenskap vid Uppsala universitet.