Milen på 50 minuter – 4 tips

Milen på 50 minuter –  4 tips

Många är vi som vill klara milen under 50 minuter. En viktig parameter för att klara detta är att kunna springa energisnålt. Här följer några metoder för att spara på krafterna under löpturen.

1) Spring mycket
Ju mer du springer desto bättre blir du på att springa energisnålt. Du lära dig helt enkelt per automatik att med tiden springa på ett sätt som passar dig. Tekniken i löpsteget kan du givetvis justera ganska snabbt som nybörjare, men att lära sig använda denna och springa avslappnat kräver helt enkelt mycket övning.

2) Komplettera med styrketräning
Anledningarna att styrketräna som löpare är flera. Dels håller du dig mer skadefri, men med ökad benstyrka blir du också en bättre löpare. Den ökade benstyrkan gör att du arbetar på en lägre procent av ditt max i varje löpsteg vilket rent konkret gör att du springer energisnålare och får mer kraft i varje steg.

sites/default/files/runner-728219_1280.jpg

3) Spring i backe
Backlöpning ger effekter som kan liknas vid de effekter styrketräning ger. Den tyngre formen av löpning gör helt enkelt att benstyrkan ökas. Backträning har dessutom en fördel gentemot styrketräning på gym – nämligen att du ökar styrkan i ett löpspecifikt rörelsemönster. Både ren styrketräning och backintervaller är dock utmärkta komplement.

4) Hoppa!
Det är inte alla som tänkt på det kanske, men löpning är en form av hoppträning. Varje löpsteg är ett litet hopp där du lyfter din egen kroppsvikt. Väldigt många sprinters tränar därför spänstträning för att bli ännu snabbare. Men att öka din hoppförmåga utvecklar dig oavsett vilken distans du sysslar med. Boxjumps eller någon form av enbenshopp är två bra alternativ.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras