Att inte få resultat i sin träning kan liknas vid att inte få lön när man jobbar. Därför är det oerhört frustrerande när man kämpar för att förbättra sig men resultaten inte kommer i önskad utsträckning. Som löpare är det ofta en tid på en specifik sträcka som man jagar. En vanlig fråga som uppkommer när utvecklingen stagnerar är därför: ”varför blir jag inte snabbare?”
1) Viljan och motivationen
Det må låta självklart men först och främst behöver du viljan och en tillräcklig motivation för att pressa dig mot bättre tider. En bra fråga att ställa dig själv är därför om du verkligen gör allt i din makt för att utvecklas eller om du är lite för bekväm? Att pressa sina tider som nybörjare är i regel ganska lätt, men som mer erfaren löpare blir det svårare då du nått en högre nivå. En tydlig, strukturerad och relevant målsättning är här A och O. Målsättningen ska vara utmanande – men inte omöjlig. Att ha delmål på vägen är ofta ett vinnande koncept, och känner du dig osäker på vad som är rimligt så kan det vara klokt att prata med en mer erfaren löpare.
2) Bli snabbare med intervaller
För att bli snabbare så måste du ha pass där du springer snabbare, och då är intervaller det man med fördel använder. Längden på intervallerna beror på ditt mål och syfte och jag kommer inte gå in på så många varianter här eftersom jag redan skrivit ett antal artiklar om det här på sidan. Vill du läsa dem så är det bara bläddra bakåt bland inläggen. Där kan du läsa om allt från fartlekar till backintervaller och andra intervallvarianter.
Har du kört ett intervallupplägg under några veckor eller månader och inte skönjer någon utveckling med farten, så är ett tips att testa kortare intervallpass med högre fart och se om det ger bättre effekt. En tumregel vad gäller distansen på dina kortare intervaller är att den bör utgöra cirka 10 % av distansen du vill förbättra. Om den sträckan är 15 kilometer skulle det alltså betyda att din korta intervaller bör ligga kring 1,5 kilometer. Men givetvis kan du experimentera med ännu kortare än så, och därmed kunna hålla en ännu högre fart.
3) Löptekniken
En god löpteknik som främjar löpekonomin är oerhört viktigt för att prestera på topp. Har du en undermålig teknik kan en duktig löpcoach eller annan kunnig person därför göra underverk med dina tider. Har du ofta överbelastningsrelaterade skador så är en bättre teknik också guld värt då det håller dig fri från skador i större utsträckning och därmed tillåter mer kontinuerlig träning där du inte begränsas av smärtor.