Maximera din återhämtning med sex enkla verktyg

återhämtning

Äntligen sommar och semestertider, men hur kan du varva ner för bästa återhämtning? Stress över allt man vill hinna och att leva upp till olika förväntningar kan lätt ta över, men återhämtningsproffset Sara Emilionie dig sex enkla verktyg.

Sommarens semester är efterlängtad och en viktig tid för vår återhämtning, inte minst dig som tränar hårt och har en hektisk vardag. Samtidigt är det många av oss som har svårt att komma ned i varv, som blir stressade om de lediga dagarna känns för få eller inte blir som man tänkt sig.

Sara Emilionie, som erbjuder medicinsk yoga på Balansonline och 2009 skapade Sveriges första kortidsprogram i mindfulness, ger dig sex konkreta verktyg inför semestern.

återhämtning

Maximera din återhämtning med sex enkla verktyg

1. Förbered nervsystemet på nedvarvning

Innan semestern, se till att mikropausa ofta och hitta lugnet även om tempot skenar – annars är det lätt att råka kraschlanda när ledigheten väl kommer. Använd dig av beprövade verktyg, t.ex. diafragmaandning, promenader i naturen och yoga. Det finns andningsövningar som ger effekt inom loppet av bara några minuter, enligt forskningen. Små doser räcker långt!

2. Formulera en intention med din semester

Hur ser dina behov ut och vad krävs för att du ska skapa utrymme för dessa? Formulera en tydlig intention. Kanske lära dig någonting helt nytt, läsa böckerna du vill men inte hunnit läsa, ge dig själv tid för att bara vara.

3. Kom ihåg att utöva mindfulness och inkludera nära och kära i närvaroträningen

Att mindfulness reducerar stress vet vi enligt all forskning, men många har fortfarande fördomar mot träningen. Närvaroträning behöver inte vara krångligt eller komplicerat, det kan vara så enkelt som att vakna på morgonen och vara fullt närvarande då du drar upp rullgardinen, dricker din första kopp kaffe och strävar efter att vara fullständigt närvarande i stunden.

Att dela upplevelsen av enkla meditationsguidningar med en vän eller partner kan vara ett utmärkt sätt att hålla fast vid din återhämtningsrutin i sommar. Via denna sida kan du som vill ta del av 2 övningar som ingår i Balansprogrammet, ett korttidsprogram i mindfulness och yoga som utvärderats inom både vård och näringsliv.

4. Gör det enkelt

Du behöver inte rulla ut någon yogamatta för att kunna varva ned och släppa taget om stressfyllda tankar – du kan fördjupa andetaget och utöva medveten närvaro i solstolen, om du får motorstopp eller ungarna bråkar i baksätet…

5. Hitta balans mellan det sociala och din egentid

Socialt liv kan upplevas som energigivande, men även dränerande. Var inkännande och sträva efter balans. Om du är omgiven av många människor under din semester, avsätt tid för att ”bara vara” och kommunicera ditt behov av detta med din omgivning.

6. Njut av nuet som det är

Vad försiktig med förväntningar som kan skapa onödiga konflikter och stress.

återhämtning

15 % på Balansprogrammet

Önskar dig en skön sommar och varmt välkommen genomföra Sara Emilionies återhämtningsprogram. Med rabattkoden Sporthalsa15 får du 15 % på Balansprogrammet. Klicka här för att läsa mer och komma igång direkt!

Läs mer om Sara Emilionies retreat som ingår i SportHälsas yogaguide. 

Övrig information och kontakt: Emilionie.se

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.