Billigare, nyttigare, tidsbesparande. Alla vet vi att anledningarna till att ha med sig matlåda är många. Här är del ett i vår populära bloggare Lisa Johanssons matlådeserie. Hon är kostrådgivare och personlig tränare.
Det här med att äta bra mat kan verka klurigt, och många upplever att tidsbrist är ett hinder för de hälsosamma rutiner man egentligen vill hålla. Mitt tips är att alltid ligga steget före, och då är matlådor ungefär det bästa som finns.
Jag själv är sällan hemma vid matdags, och det är inte ofta jag lagar mat under vardagarna. Istället så lägger jag någon timme varje helg åt att laga ett gäng matlådor så att jag klarar mig kommande vecka – planering är definitivt nyckeln till framgång.
Min tanke är att göra en liten blogg-serie med olika recept som funkar bra i matlådan och som inte tappar all sin charm i frysen (alla som ätit tinad potatis vet vad jag menar…).
Matlåda nr 1: Tomat-tonfisk
-Valfri mängd hackade/skivade grönsaker som morötter, lök, aubergine, zucchini, paprika, svamp
-1 konservburk tonfisk per portion
-Krossade tomater
-Tomatpuré
-Salt, peppar, spiskummin, chili/sambal oelek
-Pasta i valfri form, t.ex. fullkorn, bönpasta, äggpasta, fiber…
Fräs grönsakerna lätt i lite olja/smör, häll på tonfisken, tomater och kryddor och låt puttra en stund. Koka pastan.
Denna matlåda passar perfekt att ha i frysen, och kan piffas till med lite ketchup vid servering.
Alternativ till tonfisk: kokta bönor/linser/ärtor är smakliga veganska alternativ, kycklingstrimlor eller färs kan utgöra en annan variant av maträtten.
Text och foto: Lisa Johansson
Läs mer från henne här.