Recept nummer två i Lisa Johanssons matlåde-följetong här på bloggen är en variant på marockansk gryta, med typiska nordafrikanska smaker som kanel, spiskummin och persilja. Grytan går hyfsat snabbt att tillaga och fungerar fint att förvaras både i kyl och i frys – viktiga förutsättningar för bra matlåde-mat!
Recept Marockansk tagine med butternutpumpa, 4 portioner
1 förpackning torkade sojabitar (vegansk) eller 600 gram strimlad kycklingfilé
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
Kanel, spiskummin, salt & peppar efter smak
400 gram konserverade hela tomater
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
500 gram butternutpumpa
Persilja, tinad eller färsk
Matgryn som bulgur, couscous, matvete, ris…
Skala, dela och skiva lök och vitlök. Koka sojabitarna så att de blir mjuka. Bryn löken och sojabitar/kycklingstrimlor i smör i en gryta, krydda med kanel och spiskummin mot slutet. Tillsätt tomaterna, vattnet och buljongen och låt koka upp.
Skala och tärna pumpan, sjud i lättsaltat vatten tills den blivit mjuk. Tillsätt pumpan och persiljan i resten av grytan, låt puttra i cirka 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Koka matgrynen efter anvisningar på förpackningen, alt. Addera grönsaksbuljong för mer smak.
Läs mer: Ett annat matigt recept.
Text och bild: Lisa Johansson