Marockansk aubergine- och kikärtsgryta med havreris – recept

Toppen-4
3.89 från 9 röster
Gå till recept Skriv ut receptet

Recept och veckans produkt i samarbete med Frebaco Kvarn

Laga en härlig gryta med massvis av hälsosam näring från bland annat aubergine, kikärtor och Svenskt Havreris från Frebaco Kvarn. Enkel och god, med andra ord den perfekta vegetariska vardagsrätten.

I receptet använder vi Svenskt Havreris från Frebaco Kvarn – ett perfekt alternativ till ris när du både vill få i dig mer näring och vara snällare mot klimatet. Det görs nämligen på havre från Västgötaslätten och har en mild och behaglig smak. Därför passar det utmärkt i de flesta rätterna där du vanligtvis använder vanligt ris. På köpet får du i dig både mer protein och kostfiber, plus njutning. Prova!

▶︎ Läs mer om Svenskt Havreris här.

Havreris_gryta-1-1024x804 - havreris

Marockansk aubergine- och kikärtsgryta med havreris

Ingredienser, 4 portioner:

  • 2 msk olja
  • 1 gul lök, finhackad
  • 3 vitlöksklyftor, finhackade
  • 5 cm färsk ingefära, riven
  • 1 aubergine
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 0,5 g saffran
  • 1 tsk salt
  • 400 g krossade tomater
  • 6 dl grönsaksbuljong
  • 400 g färdigkokta kikärtor [1 burk]
  • 0,5 dl russin
  • 1 citron, zest

Till servering

  • 4 port Frebaco Kvarn Svenskt Havreris
  • 1 dl sötmandel, rostade och hackade
  • 0,5 granatäpple
  • 1–2 dl matyoghurt

Gör så här

  1. Värm olja i en stor gryta på medelvärme. Lägg i lök, vitlök och ingefära och låt puttra i 5 minuter.
  2. Skär auberginen i mindre bitar och häll i grytan tillsammans med tomatpuré och kryddorna. Låt steka och få färg i 5 minuter och tillsätt sedan krossade tomater, grönsaksbuljong och saffran. Koka upp och dra sedan ner värmen, sätt på ett lock och låt puttra i 30 minuter.
  3. Koka havreriset enligt anvisningar på förpackningen.
  4. Häll i kikärtor och russin och extra buljong eller vatten vid behov. Låt puttra i 10 minuter till. När auberginen är mjuk och mör är grytan klar.
  5. Servera över havreris. Toppa med hackade rostade mandlar, granatäpple och yoghurt.
  6. Tips! Servera gärna med en fräsch och syrlig grönkål- och avokadosallad.
Toppen-4
Skriv ut Pin
3.89 från 9 röster

Marockansk aubergine- och kikärtsgryta med havreris – recept

Måltid Lunch, Middag
Tag frebaco, frebaco kvarn, meatfreemonday, svenskt haveris, veckans produkt, vegetariskt
Specialkost Vegetariskt
Portioner 4 portioner

Ingredienser

  • 2 msk olja
  • 1 st gul lök
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 50 cm färsk ingefära riven
  • 1 st aubergine
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 0,5 g saffran
  • 1 tsk salt
  • 400 g krossade tomater
  • 6 dl grönsaksbuljong
  • 400 g färdigkokta kikärtor
  • 0,5 dl russin
  • 1 st citron, zest

Instruktioner

  • Värm olja i en stor gryta på medelvärme. Lägg i lök, vitlök och ingefära och låt puttra i 5 minuter.
  • Skär auberginen i mindre bitar och häll i grytan tillsammans med tomatpuré och kryddorna. Låt steka och få färg i 5 minuter och tillsätt sedan krossade tomater, grönsaksbuljong och saffran. Koka upp och dra sedan ner värmen, sätt på ett lock och låt puttra i 30 minuter.
  • Koka havreriset enligt anvisningar på förpackningen.
  • Häll i kikärtor och russin och extra buljong eller vatten vid behov. Låt puttra i 10 minuter till. När auberginen är mjuk och mör är grytan klar.
  • Servera över havreris. Toppa med hackade rostade mandlar, granatäpple och yoghurt.
  • Tips! Servera gärna med en fräsch och syrlig grönkål- och avokadosallad.

PaulSvensson-219x300 - havrerisRecept: Paul Svensson

Paul känner du kanske igen från TV-rutan, där han har medverkat i bland annat Sveriges yngsta mästerkock och Maträddarna? Han driver idag Fotografiska, som 2017 blev utsedd till ”Världens bästa museirestaurang”. Som om det inte var nog lyckades han hamna på en femteplats under kock-VM 2003.

 

 

Fördelar med Svenskt Havreris

botten-5-1024x803 - havreris

  • Bråttom? Då kan det vara bra att veta att det bata tar 13 minuter att koka havreris! Anledningen är att havreriset består av hela havrekärnor som ångbehandlats och polerats.
  • Havreris innehåller 67% mer protein än matris – perfekt för dig som vill bygga muskler.
  • Du får dessutom i dig 7,5 gånger mer kostfiber än om du hade valt vanligt matris.
  • Klimatpåverkan blir bara 1/6 jämfört med ris från Thailand.

Sammanfattningsvis en produkt för dig som bryr dig om både dig själv, andra och vår miljö.

▶︎ Läs mer om Svenskt Havreris här.

Commenter's avatar
Anna Jonasson

Chefredaktör, SportHälsa

annajonasson.sporthalsa.se är en av Sveriges äldsta och mest inflytelserika bloggar inom träning och hälsa, med 14 år på nacken. Här får du ta del av träningspass, recept och Anna Jonassons vardag som 4-barnsmamma och chefredaktör på webbtidningen SportHälsa. Alltid med rörelseglädje och hälsa i fokus, utan pekpinnar.

Inga kommentarer
3.89 from 9 votes (9 ratings without comment)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Receptbetyg





Innan du spelar på casino utan svensk licens är det viktigt att du har full koll på vad som gäller och vilka casinon som är bäst.