Go Back
+ servings
Toppen-4
Print Pin
3.89 från 9 röster

Marockansk aubergine- och kikärtsgryta med havreris – recept

Måltid Lunch, Middag
Tag frebaco, frebaco kvarn, meatfreemonday, svenskt haveris, veckans produkt, vegetariskt
Specialkost Vegetariskt
Servings 4 portioner

Ingredienser

  • 2 msk olja
  • 1 st gul lök
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 50 cm färsk ingefära riven
  • 1 st aubergine
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 0,5 g saffran
  • 1 tsk salt
  • 400 g krossade tomater
  • 6 dl grönsaksbuljong
  • 400 g färdigkokta kikärtor
  • 0,5 dl russin
  • 1 st citron, zest

Instruktioner

  • Värm olja i en stor gryta på medelvärme. Lägg i lök, vitlök och ingefära och låt puttra i 5 minuter.
  • Skär auberginen i mindre bitar och häll i grytan tillsammans med tomatpuré och kryddorna. Låt steka och få färg i 5 minuter och tillsätt sedan krossade tomater, grönsaksbuljong och saffran. Koka upp och dra sedan ner värmen, sätt på ett lock och låt puttra i 30 minuter.
  • Koka havreriset enligt anvisningar på förpackningen.
  • Häll i kikärtor och russin och extra buljong eller vatten vid behov. Låt puttra i 10 minuter till. När auberginen är mjuk och mör är grytan klar.
  • Servera över havreris. Toppa med hackade rostade mandlar, granatäpple och yoghurt.
  • Tips! Servera gärna med en fräsch och syrlig grönkål- och avokadosallad.