Tänk nytt! Husmanskost vegostyle kan vara ännu godare och vackrare än originalet. Provsmaka Derins veganska variant av klassiska fiskpinnar med potatismos – mannagrynsfisk med sötpotatis- och linsmos och stuvad spenat. En maträtt rik på protein, järn och full av fantastiska smaker.
Mannagrynsfisk
Ingredienser:
– 3 dl växtmjölk
– 3 dl vatten
– 1 tsk salt
– 1,5 dl mannagryn
– 1 citron, saften från
– 1 dl dill, finhackad
– 3 dl pankoströbröd
– rapsolja, att steka i
Gör så här:
1. Tryck ner ett bakplåtspapper i stor ugnsform.
2. Koka upp mjölk, vatten och salt i en kastrull. Pressa citronen. Vispa ner mannagryn och citronsaft i kastrullen. Fortsätt att vispa tills du har en tjock gröt. Ta kastrullen från plattan och rör ner den finhackade dillen. Sprid ut allt i ugnsformen. Ställ in i kylen och låt svalna.
3. Häll ut pankoströbrödet på en tallrik. Skär mannagrynsfisken i mindre bitar och vänd i pankoströbrödet. Stek ”fiskarna” i rapsolja så att de blir härligt gyllenbruna på båda sidor.
Sötpotatis- och linsmos
Ingredienser:
– 2 sötpotatis
– 1 dl röda linser
– 1 tärning grönsaksbuljong
– salt
– muskotnöt
– ev. grillkrydda
Gör så här:
1. Skala sötpotatis och skär upp i centimetertjocka tärningar.
2. Koka tillsammans med linserna och kryddorna tills potatisen är mjuk.
3. Häll av det mesta av vattnet. Mixa ihop moset och krydda eventuellt med mer salt.
Stuvad spenat
Ingredienser:
– 3 dl fryst spenat
– 1 dl växtbaserad matgrädde
– 1 msk vetemjöl
– salt
– vitpeppar
– muskotnöt
– 1 msk olja
Gör så här:
1. Tina spenaten i en kastrull på medelhög värme tillsammans med olja och en liten skvätt vatten.
2. Värm tills överflödig vätska reducerats. Krydda spenaten. Vispa ner mjölet i grädden och häll ner i spenaten. Låt puttra i 3 minuter.
Servera, ät och njut!
Recept och foto: Derin Ivgen. SportHälsas AD, vegan och en av våra toppbloggare som du kan följa här.